Новини

Інфляція в Україні перевищила 20%: причини зростання цін

Високі ціни на енергоносії, порушення виробничих та логістичних шляхів, руйнування потужностей та інфраструктури залишаються основними чинниками посилення інфляційного тиску.

Фото Nathan Van de Graaf, unsplash.com

Споживча інфляція в Україні у червні пришвидшилася до 20,1% р/р у червні. У травні цей показник складав 18,0%.

Про це повідомляється у Макроекономічному та монетарному огляді НБУ  за липень 2022 року.

В огляді зазначається, пришвидшення інфляції зумовлювалося як загальносвітовими тенденціями, зокрема високими цінами на енергоресурси, так і внутрішніми чинниками, насамперед пов’язаними із війною: порушення виробничих та логістичних шляхів, руйнування активів та інфраструктури, обмеженість запасів та можливостей імпорту, окупація територій.

«Наслідками цього є виникнення локальних та тимчасових дефіцитів (пальне, сіль), збільшення витрат бізнесу, шокове зростання цін на окупованих територіях. Інфляційні очікування надалі погіршуються під впливом зростання собівартості та обмеженої пропозиції», – йдеться у повідомленні.

За даними НБУ, надалі пришвидшувалося зростання цін на сирі продукти, що насамперед пов’язано із появою ранніх овочів, які цього року значно дорожчі унаслідок тимчасової окупації південних регіонів, що спеціалізуються на їх вирощуванні. Також зросли витрати на їх виробництво і постачання.

Подорожчали також крупи, зокрема гречка, через обмеженість власних запасів та можливостей імпорту. Швидше зростали ціни на м’ясо, зокрема через скорочення пропозиції зі східних та центральних областей.

В огляді також йдеться, що пришвидшення цін на послуги та непродовольчі товари може передусім відображати зростання витрат бізнесу.

«Стримують інфляцію фіксований обмінний курс гривні та мораторій на підвищення тарифів на тепло та розподіл газу на період воєнного стану та 6 місяців після його завершення», – зазначили в НБУ.

Раніше ми писали, війна в Україні призвела до зростання світових цін на зернові, продовольчої інфляції та зниження доступу до харчів у країнах-імпортерах України та росії. Загалом російсько-українська війна вплинула на 25% світової торгівлі зерновими.

Коментарі