Репортаж

«Ми завжди виборювали незалежність»: у Центрі Миколайчука відкрили виставку картин про військову історію України

На виставці представлено близько 30 полотен про історію боротьби за незалежність у різні часи.

У Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука відкрили виставку батального живопису «Військо Руси-України на захисті України та Європи» заслуженого художника України Андрія Холоменюка.

Тут представили роботи, які показують історію української боротьби за незалежність різних періодів.

«Ми – члени Студії військово-історичного мистецтва України, працюємо спільно над створенням цих робіт, тож вирішили відтворити історію нашої держави у військових походах, починаючи з подвигів та походів князя Святослава, Данила Галицького. Тобто всі переможні події, які відбувалися на теренах нашої держави. А також там, де ми забезпечували перемогу. Тож ця виставка – підсумок 20-річної роботи. Цікаво те, що починалося створення цього мистецького проєкту з відтворення Хотинської битви», — розповів художник.

А перша експозиція відбулася 2004 року. Картини художники створюють у Чернівцях, хоча студія зареєстрована у Києві. У столиці лише виставляють роботи та зберігають.

Андрій Холоменюк каже, що створення однієї картини може тривати роки. Адже всі події, зображені на полотнах, є історичними, а не вигаданими. Тож художники спершу займаються науково-дослідною діяльністю.

«Якщо в країні немає представленої, наприклад, зброї певного періоду, то потрібно їхати за кордон та шукати там. Також спілкуємося з істориками, адже всі картини створили на базі фактів», — розповідає Андрій Холоменюк.

Картини великі навіть попри те, що на виставці представлені копії. Оригінали сягають п’яти метрів завдовжки.

Відвідувачі споглядали полотна та через них ще більше пізнавали історію, адже біля кожної картини є опис події, яка змальована.

Чернівчанка Валентина Чолкан каже, що такі виставки повинен відвідати кожен.

«Славний син дуже поважного батька Івана Холоменюка, теж відомого буковинського художника, і те, що сьогодні показує Андрій Холоменюк – це надзвичайно потужні реалії історії нашого українського народу. Я думаю, для кожного українця важливо прийти та подивитися цю виставку. Адже що, як не мистецтво, у ці часи може підкріплювати нас та наш дух. Наші військові воюють там та віддають своє життя, але митці віддають свій талант», — поділилася Валентина Чолкан.

На виставці показали роботи про сучасну боротьбу України за незалежність різних часів, аж до найновішої історії, яка стосується повномасштабного нападу росії 2022 року.

«Вже 9 рік іде війна в країні. Ці події ми також поступово намагаємося відтворити. Тож на виставці є робота, присвячена острову Зміїному. Є картини у формі ескізів. Також є полотно «Битва за КПП “Маринівка”», яка відбулася 2014 року. На ній представлені прикордонники, які відбивали ворога на кордоні з росією. Є картина, присвячена містам, які не підкорилися росії та які зруйнували: Маріуполь, Буча, Ірпінь, Гостомель. Також на картині зображено прапор України як символ держави. Тобто на виставці представлені роботи, які показують військову історію нашої держави у боротьбі за незалежність різних часів. Незалежність, яку ми виборювали і виборюємо й сьогодні», — каже Андрій Холоменюк.

Митці й надалі збирають факти та створюють нові картини, аби показати незламність, силу та бажання України бути незалежною і вільною державою.

«Нині ми всі сили спрямовуємо на те, щоб підтримувати людей. Воювати нас не беруть уже, бо ми намагалися. Але те, що ми можемо робити для того, щоб підтримати, – це оці виставки, які зміцнюють дух, показують, що ми боролися завжди. І стратегічний ворог завжди був один – московія», — підсумував Андрій Холоменюк.

Як розповів директор Культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука Іван Бутняк, експозиція картин триватиме до 17 липня. Тож щодня, крім понеділка, з 11:00 до 19:00 можна прийти та ознайомитися з батальним живописом.

Фото Ігоря Константинюка

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

 

Коментарі