Новини, Репортаж

Єдиний український кінофестиваль під час війни: у Чернівцях відбувається «Миколайчук OPEN»

На фестивалі показують ретроспективні стрічки та прем’єри. Крім того, відбуваються дискусії про майбутнє українського кіно та зустрічі із творчими групами.

17 червня у межах фестивалю «Миколайчук OPEN» відбувся показ фільму «Будинок «Слово». Нескінчений роман». Це українська прем’єра, яку торік вперше показали на конкурсі 37 міжнародного кінофестивалю у Варшаві.

Стрічка розповідає про митців Розстріляного відродження, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити їх працювати на благо системи.

«Для українців стала актуальною тема самоідентифікації»

Студентка філологічного факультету Еліна Майданська розповіла Шпальті, що перегляд стрічки цікавить її як у професійному, так і в історичному планах.

«Раніше було мало інформації про письменників і те, що з ними відбувалося, тому класно подивитися фільм, де все зібрано і відтворено на великому екрані», – ділиться вона.

Директор Культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука Іван Бутняк каже, що, попри воєнні дії, фестиваль вдалося влаштувати у форматі глядацького кіно:

«Рік тому, 15 червня, Центр Миколайчука відчиняв свої двері для відвідувачів. І вже тоді ми загорілися ідеєю, щоб на цій локації був фестиваль кіно. Оскільки в наші плани втрутилася війна, ми це поставили на паузу і не були певними, чи вдасться реалізувати таку масштабну подію. З початку існування нашого Мистецького штабу, де залучені митці-переселенці кіно й телебачення, сценаристи та продюсери, ми випрацювали новий формат фестивалю».

За словами директора Центру, чимало документальних українських стрічок мають неабиякий попит серед глядачів.

«Для українців стала актуальною тема самоідентифікації, нашого політичного дозрівання та солідарності», – вважає він.

Іван Бутняк каже, що одна з цілей Центру Миколайчука та фестивалю зокрема – дати поштовх розвитку українського кіно на Буковині.

«Ті митці, продюсери та сценаристи, що приїжджають, бачать унікальні кліматичні та культурні локації нашого міста й краю. Чернівці в нинішніх воєнних умовах можуть максимально забезпечити виробництво кінопродукту».

«Дух Миколайчука об’єднав усі фільми, тому що він завжди був всупереч»

Крім показів, на фестивалі відбуваються дискусії про майбутнє українського кіно, а також – зустрічі із творчими групами, серед яких Богдан Бенюк, Ірма Вітовська та Віктор Жданов, Ольга Сумська.

Ольга Сумська, яка представляє на фестивалі прем’єру серіалу «Хазяїн», розповіла Шпальті, що саме Іван Миколайчук заклав фундамент українського кіно:

«Це велика радість для українського актора, адже цей фестиваль фактично відроджує пам’ять про Івана Миколайчука. Це легендарна постать в українському кіно та культурному просторі. Я була знайома з ним, не можу не згадати цей день. Пам’ятаю, як сестра запросила мене на примірку костюмів до фільму «Така пізня, така тепла осінь». Тоді чотирнадцятирічною я познайомилася з Іваном. Те, що він зробив для українського кіно, – найміцніший фундамент, на базі якого можна створювати майбутні стрічки. У певний момент ми відірвалися від цієї основи, шкода», – міркує Сумська.

Генеральний продюсер кінофестивалю «Миколайчук OPEN» Олексій Гладушевський розповів Шпальті, що нове українське кіно зараз легше глянути у Європі, ніж в Україні:

«Побачивши наші зусилля для проведення фестивалю усі надали матеріали безкоштовно, чого в мирний час не роблять. Чимало стрічок, представлених на фестивалі, показують ту війну, яка почалася ще у 2014-му. Є і незвичні жанри, наприклад, психологічний трилер «Між нами», де порушені проблеми місця жінки у суспільстві».

На його думку, українським фільмам не вистачало маркетингової стратегії:

«Про українське кіно мало хто знає. Тому всі, хто працює в культурній сфері, повинні популяризувати фільми національного виробництва. Тоді глядач позбудеться штампу, що українське кіно погане».

«Я вважаю, що саме наш фестиваль дасть поштовх для того, аби молодь зацікавилася українськими фільмами. Тож потрібно співпрацювати з владою, щоб спонукати людей, зокрема й творчих особистостей, приїжджати на Буковину».

За словами генерального продюсера, «Миколайчук OPEN» – єдиний український фестиваль, що відбувається офлайн під час війни.

«Дух Миколайчука об’єднав усі фільми, тому що він завжди був всупереч. Наш фестиваль теж відбувається всупереч нестачі грошей та думці, що це нікому не потрібне», – розповідає він.

Програмний директор кінофестивалю Алекс Малишенко розповів Шпальті, що головна фішка події у показах прем’єр.

«Ретроспективні фільми додали до показу з двох причин: по-перше, щоб присвятити фестиваль 81 річниці Дня народження Івана Миколайчука та, по-друге, віддати шану литовському режисеру, який пожертвував своїм життям в Маріуполі під час зйомок другої частини фільму “Маріуполіс”».

Упродовж фестивалю збирають кошти діячам кіномистецтва, які перебувають у Збройних силах. «Миколайчук OPEN» триватиме до 19 червня. Кінофестиваль безкоштовний, але за умови попередньої реєстрації.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі