Новини

ЄС офіційно ухвалив шостий пакет санкцій проти рф

Зокрема ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів із росії до ЄС.

Фото Guillaume Périgois, unsplash.com

Європейський Союз ухвалив шостий пакет санкцій проти рф через повномасштабне вторгення в Україну.

Офіційна інформація про це з’явилася на сайті Євросоюзу, передає Суспільне.

«З огляду на загарбницьку війну росії проти України та підтримку Білорусі, що триває, а також повідомлення про звірства, вчинені російськими збройними силами в Україні, Рада вирішила сьогодні (3 червня — ред.) ввести шостий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти росії та Білорусі», — йдеться у повідомленні на сайті.

Шостий пакет економічних санкцій ще більше обмежує здатність кремля фінансувати війну в Україні.

Зокрема ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів із росії до ЄС. Поступовий вихід триватиме від 6 місяців для сирої нафти до 8 місяців для інших нафтопродуктів.

Тимчасовий виняток передбачили для імпорту сирої нафти нафтопроводом до тих країн-членів ЄС, які через своє географічне розташування страждають від специфічної залежности від російських поставок і не мають життєздатних альтернатив.

Ідеться також про заборону на надання спеціалізованих послуг фінансових повідомлень (SWIFT) на три додаткові російські кредитні установи: найбільший російський банк «Сбербанк», Кредитний банк москви та російський сільськогосподарський банк. А також на Білоруський банк розвитку та реконструкції.

У рамках шостого пакета санкцій у ЄС призупиняють мовлення ще трьох російських державних телеканалів: «Россия РТР»/«РТР Планета», «Россия 24»/«Russia 24» і «Международный телецентр»/TV Centre International.

ЄС розширює також список осіб та організацій із росії та Білорусі, яких торкнулися обмеження на експорт товарів і технологій подвійного використання. Крім того, ЄС розширить перелік товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному розвитку сектору оборони та безпеки росії. Сюди входитимуть 80 хімічних речовин, які можуть використовувати для виробництва хімічної зброї.

ЄС забороняє надання рф бухгалтерських та консультаційних послуг. А також тих, що пов’язані зі зв’язками з громадськістю та хмарними сервісами.

Крім того, Рада вирішила накласти санкції на осіб, винних у звірствах російських військ у Бучі та Маріуполі. А також на осіб, які підтримують війну. На провідних бізнесменів і членів сімей олігархів та кремлівських чиновників. Та на компаній оборони і фінансових організацій.

Коментарі