Новини, Репортаж

Відновлюють історичну будівлю: у Чернівцях волонтери облаштовують прихисток для переселенців

У шелтері житимуть переселенці та волонтери, яким потрібний тимчасовий нічліг.

У Чернівцях на вулиці Тараса Шевченка, 13, облаштовують будівлю під шелтер для переселенців та волонтерів. Тут можна буде безоплатно переночувати та харчуватися гостям міста.

Керує ремонтом волонтер Габар Іларіон. Він розповів, що це приміщення знайшли, коли разом із волонтером Девідом із США шукав склад для гуманітарної допомоги у Чернівцях.

«Власник будівлі — директор ресторану Allure Inn. Він запропонував нам цей будинок на пів року, як склад. Коли ми сюди прийшли, зрозуміли що це місце може бути більше ніж склад, тут можна жити. Адже є вода, працює каналізація. Власник дав нам ключі і сказав — тримайте, робіть ремонт».

Цікаво, що будівля історична, каже Іларіон. Тут з 1963 по 1983 рік проживала народна артистка України Ганна Янушевич. На будинку є меморіальна дошка.

«Тут ніхто не жив близько 30-ти років. Було просто звалище. Сюди через вікна чи через проходи в підвалі заходили безхатьки. Вони тут жили, наносили багато сміття, яке ми поприбирали».

За словами Іларіона, допомагають з ремонтом благодійні фонди та організації. Вони виділили на ремонт близько 20 тисяч гривень, а решту зібрали волонтери.

«Ми провели тут деякі кардинальні ремонтні роботи: розбили стіну, замурували двері, знайшли ще один підвал. Крім цього — купили комунікації, проводи для мережі, облаштували вбиральню, душ, провели Інтернет. На днях мають приїхати ліжка, столи. Є вже холодильник, мікрохвильовка, скоро покладуть бойлер», — каже Іларіон.

Будинок ремонтують вже двадцятий день. Вже через тиждень волонтери планують заселяти людей.

«Не розраховуємо що це буде довгостроковий проєкт. Є домовленість з власником на рік, що ми тут безкоштовно вестимемо свою діяльність. Потім ми зможемо орендувати цю будівлю. А взагалі, робимо ремонт з таким розрахунком, що у разі потреби, всі дорогоцінні речі зможемо забрати».

Охочі можуть допомогти волонтерам з ремонтом, каже Іларіон. Сюди зазвичай приходять активісти чи переселенці з різних організацій, які не мають досвіду у будівництві, але волонтери всьому навчають.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі