Новини

Віктор Медведчук розповів деталі схем, де фігурує Петро Порошенко: суть звинувачень

Медведчук повідомив, що Порошенко не лише звернувся до нього з проханням зв’язатися з керівництвом росії, а й сприяв ухваленню необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

Скриншот СБУ

Віктор Медведчук, якого затримала Служба безпеки України та якого підозрюють у державній зраді, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок» для подальшого прокачування дизельного палива.

Зокрема Медведчук розповів про роль у цій схемі пʼятого президента України Петра Порошенка. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням зв’язатися з керівництвом росії, а й сприяв ухваленню необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

«Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту — власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна — всі вони ухвалювали рішення, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», — каже затриманий.

Він запевняє, що питаннями трубопроводу займався через прохання експрезидента. Завдяки схемі власники отримали вдвічі більше коштів, ніж вклали у викуп трубопроводу — до 42 мільйонів доларів. А з травня 2019 року, після припинення повноважень Порошенка як президента, помпування дизелю через магістраль зупинилося.

Купівля вугілля на тимчасово окупованих територіях «Л/ДНР»

Крім того, Медведчук розповів деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих Л/ДНР – у ватажків бойовиків.

«У цьому була залучена фактично вся верхівка державного апарату починаючи від президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями й тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему», — пояснив Медведчук.

Він назвав прізвища високопосадовців, причетних до завдання шкоди інтересам України, — колишніх урядовців, екскерівництва Нацбанку, народних депутатів і представників правоохоронних структур.

СБУ продовжує слідчі дії із затриманим, щоб встановити всі факти, обставини, організаторів і учасників вчинених злочинів.

Що каже адвокат Порошенка?

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань у коментарі Суспільному повідомив, що слова Медведчука не відповідають дійсності.

«На нашу думку, те, що робить СБУ, — це винятково піар. По-перше, це не їхня справа, цим повинне займатися ДБР. І те, що про це говорить СБУ, підтверджує, що тут нічого спільного із правдою і законом немає», — заявив він.

На думку адвоката, оприлюднення свідчень Медведчука пов’язане із судовим засіданням у справі п’ятого президента.

«Сьогодні призначене судове засідання стосовно арешту на майно Петра Порошенка. Це звичайний тиск на суд», — каже Головань.

Що це за нафтопровід?

Українську ділянку нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» довжиною 1433 кілометри побудували за радянських часів. Після розпаду СРСР його статус кілька разів оскаржували в судах.

На початку 1990-х років свої претензії на нафтопровід заявила російська Транснефть, а Прикарпатзахідтранс залишався підрозділом Транснефтепродукту – підрозділу російської «Транснефти».

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що трубопровід свого часу не перейшов у державну власність «якимсь дивним способом». Тож у лютому 2021-го РНБО повернула трубопровід у державну власність.

Що відомо?

У квітні СБУ затримала Медведчука після втечі з-під домашнього арешту на початку повномасштабного вторгнення росії.

У 2021 році йому оголосили кілька підозр: у вчиненні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Одна зі справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купували за готівку, і таким чином проросійські терористи отримали понад 200 мільйонів гривень.

Інша — незаконне привласнення ТОВ «Прикарпатзахідтранс» ділянки державного нафтопроводу вартістю понад 200 мільйонів гривень. У лютому 2021-го РНБО повернула трубопровід у державну власність.

Наприкінці грудня 2021 року правоохоронці надіслали на пошту Петра Порошенка підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у справі про постачання вугілля з Донбасу. 19 січня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявляла, що Адміністрація президента за часів правління Порошенка «могла грати ключову роль» в організації постачання вугілля з ОРДЛО. Подібне заявляв і голова Служби безпеки Іван Баканов.

Коментарі