Новини

Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО

Документи передали до штаб-квартири НАТО у Брюсселі.

Фото Johanna Geron/Pool via AP

Швеція та Фінляндія офіційно подали заявки на приєднання до НАТО. Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявки уже отримав.

Про це повідомляє SVT.

Сьогодні зранку, 18 травня, посол Фінляндії Клаус Корхонен та його колега зі Швеції Аксель Вернхоф передали заявки, які підписали міністри закордонних справ. Документи передали до штаб-квартири НАТО у Брюсселі.

Столтенберг привітав з цим рішенням Фінляндію та Швецію. І зазначив, що Швеція та Фінляндія є найближчими партнерами НАТО і вже роблять свій внесок у зміцнення спільної безпеки НАТО.

«Ваші заявки — історичний крок. Це хороший день у критичний момент для нашої безпеки», —

сказав він.

Тепер заявки мають схвалити країни НАТО. Для цього потрібне одноголосне рішення.

Водночас сьогодні, 18 травня, держсекретар США Ентоні Блінкен зустрінеться з Мевлютом Чавушоглу — міністром закордонних справ Туреччини, яка виступила проти приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО. Таку позицію аргументують санкціями проти Туреччини й нібито підтримкою та укриванням терористів.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну у Фінляндії та Швеції активно почали обговорювати вступ до Північноатлантичного альянсу. Серед населення країн зросла підтримка вступу до НАТО. Зрештою 15-го травня президент Фінляндії Саулі Нііністьо повідомив, що Фінляндія офіційно подасть заявку на вступ до НАТО. 16 травня таку ж заяву зробили й у Швеції.

Коментарі