Новини

9 мільярдів євро: Єврокомісія запропонувала Україні макрофінансову допомогу

ЄС пропонує платформу реконструкції країни як частину плану післявоєнного відновлення, який спільно очолюють Україна та Єврокомісія.

Фото ALEXANDRE LALLEMAND, unsplash.com

Європейська комісія запропонувала надати Україні нову макрофінансову допомогу в сумі до 9 мільярдів євро.

Про це оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише «Європейська правда».

Президентка Єврокомісії також заявила, що ЄС несе відповідальність щодо відновлення України. Та зазначила, що принципи реконструкції мають поєднувати інвестиції з реформами.

«Це має бути розрахований на майбутнє план, який повністю відображатиме потреби, визначені Україною. План стосуватиметься ключових реформ у таких сферах, як боротьба з корупцією, адміністративна спроможність, верховенство права та незалежність судової влади. І це має бути міцно закріплено в зеленому та цифровому переході та фундаментальних європейських цінностях», — сказала вона.

Фон дер Ляєн додала, що ​​ЄС пропонує платформу реконструкції як частину цього плану, який спільно очолюють Україна та Єврокомісія. Ця платформа об’єднує країни-члени ЄС, інших двосторонніх або міжнародних донорів, міжнародні фінансові установи та інших однодумців.

«Метою цієї платформи було б узгодити напрямок руху та забезпечити максимальну синергію всіх зусиль. Ці інвестиції допоможуть Україні вийти сильнішою та стійкішою після спустошення, яке спричинили путінські солдати», — сказала вона.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейська комісія розробила стратегічний план післявоєнного відновлення України – «Відбудувати Україну» на сотні мільярдів євро. Зокрема план вимагатиме від Києва боротися з корупцією та проводити реформи задля наближення до ЄС і майбутнього вступу країни в Євросоюз.

Згідно з проєктом документа, відбудова зруйнованої війною інфраструктури України займе понад 10 років. А кошти, виділені на відновлення, будуть пов’язані із суворими умовами. Серед них – боротьба з корупцією та зусилля українського уряду щодо проведення реформ.

Коментарі