Новини

В Україні спростили отримання статусу безробітного: що змінилося

Спрощення стосується, зокрема, внутрішньо переміщених людей.

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, що спрощує отримання статусу безробітного та допомоги за безробіттям.

Про це повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Тепер, щоб стати на облік, не обов’язково відвідувати центр зайнятості. Достатньо підтвердити свій статус телефоном, через месенджер, електронну пошту тощо.

Спрощення стосується, зокрема, внутрішньо переміщених людей. Та людей, на територіях яких тривають активні бойові дії. Їм статус безробітного надаватимуть з першого дня реєстрації в центрі зайнятості та призначатимуть допомогу за безробіттям.

Люди, які не мали можливості звільнитись і забрати свою трудову книжку, також зможуть зареєструватись як безробітні за своєю заявою. Одночасно Держслужба зайнятості інформує про це роботодавця, Пенсійний фонд і Податкову службу. Дані про трудовий стаж фіксуються в державних реєстрах.

Крім того, роботодавці матимуть додаткові економічні стимули для працевлаштування переселенців. Уряд запустив програму підтримки, яка передбачає 6 500 гривень (за кожного працевлаштованого) тим роботодавцям, що беруть на роботу переселенців із постраждалих регіонів.

Для роботодавців також спрощують можливість отримати або продовжити дію дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Документи надсилатимуть Держслужбі зайнятості будь-яким зручним способом. Виняток становитимуть громадяни рф та Білорусі: для цього потрібне погодження СБУ.

Також Свириденко заявила, що переселенці, які захочуть розпочати власний бізнес, отримають фінансову допомогу від держави.

Нагадаємо, що у Чернівецькому обласному центрі зайнятости перереєстровують переселенців, які були на обліку у своїх регіонах, та надають статус безробітних тим, у кого є для цього документи.

Коментарі