Новини

На Центральній площі Чернівців встановлюють новий банер: думки архітекторів та митців

Старий банер із першою згадкою про Чернівці демонтували. Сьогодні на його місці встановлюють великий синьо-жовтий прапор із зірочками Євросоюзу.

У Чернівцях демонтували банер на Центральній площі, на якому був зображений документ із першою згадкою про Чернівці. На його місці вирішили встановити великий прапор із зірками Євросоюзу. Ідею подав голова Чернівецької ОВА Сергій Осачук. Міська рада її підтримала й оприлюднила ескіз майбутнього банера. Тоді в мережі почали бурхливо обговорювати майбутній вид площі.

Шпальта дізналася думку архітектора, художника та дизайнера про синьо-жовтий прапор та альтернативні ідеї експертів.Ескіз міської ради

Архітекторка, членкиня НСАУ Лариса Вандюк вважає ідею із синьо-жовтим прапором недоречною.

«Це провокація. Точніше, там немає ідеї. Якийсь набір зображень, не повязаний між собою ні композиційно, ні художньо-змістовно. Абсурд навмисний чи випадковий. Знаю багату предісторію на тему оформлення цієї стіни. Декілька разів були намагання вирішити цю проблему: були конкурси для комплексного рішення всієї площі та зокрема стіни, були громадські і фахові обговорення. Представляли багато ідей, жодна не пройшла. І знову тоді поновили цей банер, що був донедавна», — розповідає архітекторка.

Також Лариса Вандюк вважає, що такі архітектурно-художні рішення потребують глибокого вивчення, підготовки та матеріальної спроможности, щоби втілити у життя найкращі ідеї. Та перш за все цьому повинно передувати історичне дослідження.

«Там був квартал історичних будівель, зруйнований під час Другої світової війни. Потрібно вирішити цю проблему, але це потім, у мирний час, коли переможемо! А тепер щось міняти було не на часі», — каже архітекторка.

Та все ж пані Лариса допускає панно у вигляді прапора як тимчасову ідею на час війни.

«Банер із національним державним прапором — це як заклик до перемоги, до віри у перемогу, для впевнености і єдности всіх українців! Це рішення, можливо, не зовсім є правильним з точки зору, що я виклала раніше. Але воно є правильним зараз! Але настане час, і все потрібно буде зробити за правилами», — підсумувала експертка.

Чернівецька художниця Аліна Коник бачить на місці панно мозаїку або ж розпис у тонах архітектури, що навколо. Також мисткиня не розуміє, чому у центрі міста художникам не можна малювати яскравими кольорами, а в цей час влада встановлює там яскравий банер кольорів, які скоро збліднуть.

«Ідея з банером у вигляді прапора – не практична. Я абсолютно не розумію тільки одне. Тоді як художникам забороняють робити мурали, щоб не псувати яскравими кольорами архітектуру, в центрі влада вирішила повісити гігантський банер, який максимально недоречний. Жовтий колір найменш стійкий до вигорання, тому досить швидко прапор зблідне. Також це не екологічно. Стіна позаду в хорошому стані. Ідеальне рішення — мозаїка. Можна також зробити там ненав’язливий розпис. Якщо вже й зображати державну символіку, то можна пофарбувати стіну в світліший колір, внизу зобразити неширокий прапор, що вільно розвівається, а в центрі — герб. Таким чином це не займе 100% усієї площі стіни і матиме кращий вигляд», — каже Аліна.

Лариса Вандюк та Аліна Коник висловили думку, що гарну ідею облаштування стіни на Центральній площі подав дизайнер Денис Зазубек. Його ескізи найбільше поширюють та підтримують і чернівчани в мережі.

Архівне фото Шпальти

Хоч місцева влада оголосила, що панно у вигляді прапора – рішення тимчасове, дизайнер висловив побоювання щодо цього. Мовляв, попередній банер також був «тимчасовим», але йому вже 14 років.

«Я естет, а тому просто проти тимчасового монтажу нового банера. Моє занепокоєння в тому, що тимчасове перетвориться в роки, а головна площа міста і надалі буде памя’тником плотеру (принтер широкоформатного друку). Нехай питання головного тла міста буде наступним і невідкладним у черзі. Боюся, що тимчасове рішення перенесе його до невизначености. Зверну також увагу, що банер, який висить зараз (на момент публікації, 29 квітня, старий банер зняли — ред.), висить ще з 2008-го і теж був тимчасовим рішенням. Йому вже 14 років», — написав на своїй фейсбук-сторінці дизайнер.

Зазубек дав свою ідею облаштування стіни без банера і ремонту.

«Я зняв каркаси, зафарбував цоколь до темно-сірого. Стіну хоча би помити. Як не допоможе — пофарбувати приємним білим. Для початку цього достатньо.

Мені повідомили, що нижня частина фасаду в плямах від сирости. Можливо, білого пофарбування вистачить, щоб це приховати. Якщо плями будуть помітні, то можемо нанести малюнок на нижній частині стіни. Контраст кольору відволіче увагу від плям. Для вечірньої інсталяції пропоную підсвітити фасад кольорами українського прапора».

ескізи Дениса Зазубека

Попри обговорення у мережі та супротив частини чернівчан, 29 квітня на Центральній площі таки  почали встановлювати банер у вигляді прапора.

Пресслужба міської ради у коментарі Шпальті повідомила, що це рішення тимчасове, і таким його розглядали з самого початку. З міського бюджету на це нічого не витратили. Банер встановили за кошти меценатів.

«Старий банер вицвів. Там була «лава» замість «слава», багато букв повицвітало і було все дуже негарно. Прапор буде висіти тут, поки війна. Далі працюватимемо за проєктом реконструкції Центральної площі, який давно погоджений. Там банера взагалі не буде. Оскільки капітальні видатки поки заморожені, благодійники профінансували цей прапор, щоб бодай щось піднімало патріотичний дух».

 

Фото Ігоря Константинюка 

Коментарі