Репортаж

На Буковині троє друзів-переселенців будують модульні будинки

До Буковини підприємці прибули на початку березня та згуртувалися навколо спільної ідеї.

Сьогодні, 28 квітня, у селі Магалі Чернівецької области презентували перший пересувний будинок модульного типу у рамках проєкту «Родинна оселя».

Автори — троє друзів-переселенців із Києва. Через російсько-українську війну вони вимушено покинули свої домівки та поселилися у своїх друзів у Чернівцях. Через внутрішню міграцію у місті забракло житла для вимушених переселенців, це і спонукало друзів започаткувати Родинну оселю.

Олександр Аляб’єв посередині

«6 березня троє людей приїхали до Чернівців. Ми відчули на собі проблему з браком житла. Мені дуже пощастило, адже мене до себе запросили друзі з Чернівців. Однак не в усіх тут є друзі чи родичі. Тому і з’явилася ця ідея модульних будинків», — зазначив співавтор проєкту Олександр Аляб’єв.

Будинок, що складається з двох частин, змайстрували за два тижні. Проте автори проєкту кажуть, що надалі подібні модульні будинки для двох людей можуть створити за тиждень.

«Тут є розкладний диван. Мінікухня, холодильник, кондиціонер, телевізор, санвузол з усім необхідним. Тобто є всі умови, щоб можна було комфортно і за потреби проживати не один тиждень», — зазначає дружина співавтора проєкту Світлана Аляб’єва.

Також є двомодульні будинки. Там додаткові дитяча та спальна кімнати, а також мінівітальня з каміном.

Такі будинки витримують температуру до -20 градусів, тобто у ньому не буде холодно.

Попит на модульні будинки, як розповідають підприємці, вже є. Зокрема пані Ірина з Києва каже, що замислюється над купівлею такого житла.

«Ми приїхали до Чернівців із Києва. Тут уже два місяці. Волонтеримо. Поки незрозуміло, яким далі буде наше життя. Тому придивляємося до таких будинків. Можна буде тут орендувати землю і користуватися будинком, а потім, можливо, перевезти на нашу батьківщину. На дачу, наприклад, у Чернігівську область», — каже пані Ірина.

Вартість будинків – від 300 до понад 600 тисяч гривень. Усе залежить від того, на скільки модулів він буде та яке його внутрішнє наповнення.

Фото Ліліани Іонашку

Коментарі