Новини

Чверть українців уже повернулася додому — Forbes

Лише із закордону повернулося понад 1 млн осіб.

Близько чверті українських мігрантів та внутрішньо переміщених осіб уже повернулося додому за час повномасштабної війни. Про це пише Forbes із посиланням на дані ООН, українського та закордонних урядів, а також аналітику переміщень українців від Vodafone Ukraine.

Втім, важко досягти абсолютної точности даних.

«Далеко від власного житла залишається близько 9 млн українців – понад 20% усього населення. Із них 5 млн перебувають у межах держави, 4 млн – за кордоном, найбільше – в Польщі», – пише Forbes.

З 2,9 млн біженців, які перетнули українсько-польський кордон із початку війни, понад 1 млн в’їжджали до Польщі, щоб потім потрапити до інших країн, понад 700 тисяч повернулися до України.

У росії перебувають майже 400 тисяч біженців, серед яких і примусово переміщені особи. Далі за кількістю біженців у списку Чехія, Німеччина та Угорщина.

Інфографіка Forbes

Щодо внутрішніх переселенців: частина з них, поживши на початку війни в іншому регіоні України, вже повернулася додому. Лише із закордону приїхало понад 1 млн осіб, кількість внутрішньо переміщених осіб може бути не меншою.

Отримані Forbes цифри відрізняються від даних ООН, згідно з якими виїхали з України понад 5,2 млн осіб, ще 7,1 млн стали внутрішньо переміщеними особами. ООН фіксує лише першу країну прибуття. Через відсутність авіаційного сполучення статистика є лише із суміжних країн, які часто використовують як транзитні.

Статистика від Мінсоцполітики України також відрізняється – цифри вдвічі нижчі: з початку повномасштабного наступу росії кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб зросла до 3,4 млн осіб. За два місяці додалося 2 млн осіб.

Коментарі