Репортаж

Угорські циркові: історія змарнілих коней у кінному клубі на Буковині, яких неможливо повернути додому

Минулого тижня соцмережі вибухнули дописами про неналежний стан тварин у кінному клубі, тож ветеринар разом із фахівцями Держпродспоживслужби оглянули тварин та надали висновки щодо їхнього стану.

Минулого тижня київська волонтерка Ілона Арсентьєва викликала чимале обурення серед українців. Усе через публікацію про нібито жорстоке поводження з тваринами у кінному дворі на Буковині. Мовляв, у кінноспортивному клубі «Буковинська Троя» утримують тварин у ненормальних умовах, знущаються.

«Виснажені та хворі коні. Без їжі, води, в засраних денниках. І це Чернівці, там не було війни. Коні ті, що втекли з Бучі, після місяця поневірянь виглядають краще. Цих коней мучили місяцями. У комплексі також є 4 верблюди», — написала блогерка у повідомленні.

Люди були обурені й вражені фотографіями тварин. Серед них був плямистий худорлявий кінь — буцімто зірка кінного клубу Портоса. Проте пізніше з’ясувалося, що це фотографія циркового коня.

До обговорення долучилися чернівецькі активісти. Одні засудили такі дії та висловили бажання допомогти, зокрема забрати чи викупити тварин у власника кінноспортивного клубу «Буковинська Троя» Володимира Воронюка.

«Така ситуація у клубі давно. Відтоді, як звідти пішов основний спортивний склад. Я там навчалася 5 років. Проте весь цей час нам доводилося ледь не самим лікувати тварин та доглядати їх. Хоча на початку це був потужний кінний клуб, із породистими конями, як-от польський жеребець Партос. Він був зіркою, проте зараз він уже мертвий. А завдяки ініціативним тренерам, які вибивали буквально і лікування, і сіно для коней, усе було добре. Проте ситуація з часом лише погіршувалася», — розповіла колишня членкиня кінного клубу у коментарі Шпальті.

Колишня членкиня клубу показує фото худорлявого плямистого циркового коня

З’ясувалося, що коні, фото яких виставили в соцмережах, належать не спортивному клубу «Буковинська Троя», а цирку Такаші Бели.

«У жовтні 2019 року я уклав договір із власником цирку Белом на надання йому в оренду приміщення, щоб його тварини могли тут перезимувати. Навесні 2020 року їх мали забрати. Це були коні, верблюди, поні, лама, зебри та бегемот», — зазначив Володимир Воронюк.

Через початок пандемії власник тварин не зміг навесні 2020 року забрати тварин. Тож вони далі продовжували жити на території Буковинської Трої.

За тваринами доглядали чотири угорці, яких винайняв Такаш Бела. Проте 2021 року їх депортували. Тож замість них тварин доглядав Андрій – чоловік похилого віку, якого теж, за словами Воронюка, винайняв Такаш. Про це розповів власник клубу.

Воронюк каже, що останні пів року Такаш Бела не виходив на зв’язок та вже рік не платить за оренду. Це підтверджує боргова розписка, яку показує Володимир. Чоловік додає, що власник циркових тварин за весь цей час приїжджав двічі. Тваринами не дуже цікавився, тож доводилося самим підгодовувати їх.

Волонтери, які звернули увагу на тварин завдяки публікації Ілони Арсєнтьєвої, надіслали скаргу до управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області щодо неналежного та жорстокого поводження з тваринами.

Тож 20 квітня до кінного клубу прибули волонтери, начальниця управління Анжела Косован разом із ветеринаром Юрієм Дудником, який оглянув тварин.

Спершу він провів огляд коней Буковинської Трої та сказав, що в одного з них стан нижче задовільного. Проте щодо здоров’я тварини питань немає.

Кінь Буковинської Трої

Відтак Юрій Дудник оглянув циркових, зокрема звернув увагу на стан двох коней. А також старенького 32-річного верблюда.

В останнього виявили проблеми з зубами через поважний вік, а також через неналежний догляд за ротовою порожниною тварини.

«Верблюд у розбитому стані, якщо можна так висловитися. Ці горби мають бути певної форми, а в нього вони похилилися. Але на його вік добре, що живий», — каже ветеринар.

Далі він оглянув коней. В одного з циркових виявили парафімоз, а також ознаки зневоднення.

«Цьому коню під 20 років, згідно зі станом його зубів. У нього – кахексія, тобто виснаження. От у тварини шкіра й одразу кістки, зокрема у тазовій частині, що підтверджує діагноз. Ребра стирчать. Оцей гребінь лопатки мав би бути заповнений м’язами, а вони почали розсмоктуватися, так би мовити, щоб підтримати життєздатність», — зазначив Юрій Дудник.

Ветлікар зазначив, якщо впродовж півтора-двох тижнів не дбати про цього коня, він не триматиметься на ногах. З такого стану тварину буде дуже тяжко виводити.

Лікар розписав необхідне лікування для коня. Якщо діяти негайно та дотримуватися необхідного спеціального раціону, то тварину можна врятувати.

Також Юрій Дудник дав рекомендації для 6-річного циркового коня, у якого теж ознаки виснаження.

Волонтери кажуть, що тиждень тому було 4 циркових коня. Проте сьогодні того плямистого у стайні не знайшли. Чоловік, який доглядає за ними, зазначив, що сам власник з Угорщини скомандував, тож коня забрали. Проте куди, він не знає. Водночас волонтери впевнені, що кінь помер.

Перша заступниця начальника чернівецького управління Держпродспоживслужби Анжела Косован зазначила, що подібна скарга на неналежний стан тварини надійшла до служби й рік тому. Тоді говорили про погані умови утримання циркового бегемота. Косован каже, що тварина загинула, як і дві циркові зебри.

Анжела Косован перша зліва

«Сьогодні ми оглянули тварин. Написали висновки та припис їхньому власнику. Якщо ми не отримаємо підтверджувальних документів, що власником є угорець, припис буде для Володимира Воронюка. Власник тварин повинен усунути ці недоліки за місяць. Якщо він цього не зробить, то ми складемо ще один припис. І так аж поки недоліки не будуть усунені», — сказала Анжела Косован.

Адвокат Анатолій Федорюк розповів, що під хвилею обурення у соцмережах чимало людей виявили бажання забрати або купити тварини. Проте він пояснив, що це неможливо, адже тварини чужі.

«По-перше, тварини завезені сюди з ЄС, тому ми не маємо права здійснювати будь-яких дій щодо них, тим паче, що вони не є власністю Володимира Воронюка. Через епідемію COVID-19 та введення воєнного стану всі договори автоматично пролонговано, тобто їх строк дії триває. Тому Володимир несе досі відповідальність за надання приміщень, які за договором за ним закріпленні. Ми звернемося до посольства Угорщини в Україні, щоб вийти на зв’язок із власником цих тварин», — сказав адвокат.

Також Анатолій Федорюк додав, що Буковинська Троя звертатиметься до волонтерів, щоб ті допомогли з харчуванням для циркових тварин.

Юрій Дудник – ветеринар

6-річний цирковий кінь

Пан Андрій – доглядач циркових тварин

Коментарі