Новини

Бог кличе до миру: про що говорили представники світових духовних лідерів у Чернівцях

Під час зустрічі з чернівчанами та переселенцями духовні лідери заявили, що мають діяти, аби світ почув українців.

Чернівці відвідали ієрархи всіх основних світових конфесій, щоб продемонструвати свою дружбу та підтримку миру в Україні. Зокрема представники Вселенського Патріарха Варфоломея та Папи Римського Франциска, Архієпископ Кентерберійський, знані імами та рабини. Зустріч відбулася у Чернівецькому обласному музично-драматичному театрі. 

Під час зустрічі представники духовних лідерів розповіли, що приїхали в Україну, аби бути поруч з українцями, почути переселенців, підтримати наш народ, засудити насильство, показати силу і братерство, поділитися миром, любов’ю, дати надію.

Вони заявили, що всі духовні лідери повинні діяти, адже байдужість – це найбільший гріх.

Також під час зустрічі продемонстрували медитації з духовної практики та співу.

Засновник і виконавчий директор Міжконфесійного інституту Іллі рабин Алон Гошен-Готштайн (єврей, Ізраїль), який модерував захід, сказав:

«Ми тут зібралися не для того, щоб обговорювати політичні питання, ми хочемо бути тут разом із вами. Світ бачить, як страждає Україна, той біль, який відчуває Україна. Ми вирішили приїхати сюди під час цієї місії солідарности, щоби  передати вам посил щодо нашої турботи й дати вам слова розради», – сказав він.

Також рабин зазначив, що напередодні учасники місії солідарности зустрічалися з переселенцями.

«Ми напередодні відвідували різні громади, слухали історії біженців і переселенців. Ми плакали разом із ними. Ми хочемо передати враження людям всього світу», – наголосив він.

Архієпископ Роуен Вільямс (англіканець, Великобританія), пообіцяв, що представники різних конфесій будуть боротися, аби захистити людську гідність у світі.

«Ми ті, хто приїхав до вас, не пророки, ми ваші ближні, співвіряни. Ми тут через те, що ці події викликали хаос у нашій душі. Продовжують умирати люди, мільйони стали переселенцями. Ми хочемо почути те, що ви хотіли би сказати, хочемо допомогти, аби ваш голос почули у світі. Ми будемо залишатися поруч із вами. Найменше, що ми можемо зробити, — бути тут, сидіти поруч із вами, посеред вас. Для нас це спосіб показати, що ми з різних країн, але під загрозу покладено і наше життя, і нашу надію. Не може бути банальних слів розради. Наша громада, можливо, не змінить обставин конфлікту, але ми можемо говорити про спільну людську гідність і будемо боротися, аби вона була захищена у світі», – сказав він.

Рабин Даніель Кон (Ізраїль) закликав українців, яким довелося покинути свій дім, залишатися самобутнім народом.

«Я з Єрусалиму, приїхав, аби поділитися словами розради. Ми також багато настраждалися на своїй землі, були вигнанцями на своїй землі, і нам доводилося шукати своєрідні шляхи, аби знаходити розраду. Нам давало розраду те, що ми знали, що повернемося на свою землю. Я хотів би надихнути вас цією надією, яку ми мали впродовж тисячі років. Хотів би сказати українцям, що ви можете знайти розраду і втіху на тому місці, де перебуваєте і знаючи, що Бог із вами і ви можете залишатися тим самобутнім народом, яким були на своїй землі», – сказав він. 

Великий муфтій Мустафа Черич, мусульманин з Боснії і Герцоговини, закликав українців не здаватися. Він сказав, що сам родом із Сараєво, і тому знає, що переживають зараз українці. 

«Бог кличе до миру. Дорога Україно, ви народилися з потенціалом, з добром і довірою, з ідеалами і мріями, з величчю, з крилами, ви не призначені повзати, тому не повзайте, у вас є крила, навчіться ними користуватися і літайте. Так сказано у руні», – зазначив він.

Також на заході зачитали офіційного листа з благословенням народу України від Понтифіка. 

Наприкінці зустрічі Митрополит Герман, архієпископ Чернівецький і Хотинський закликав ворогів зупинитися заради спасіння своєї душі. А релігійних лідерів попросив донести до урядів своїх країн: ми повинні зупинити цю несправедливу війну в Україні. 

«Нехай війна закінчиться, і буде сонце і мир, ми молимося за мир».

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі