Репортаж

Безкоштовні обіди, одяг, нічліг на Соборній площі — у Чернівцях іспанські волонтери надають допомогу нужденним

Допомогу організувала волонтерська організація «Remar S.O.S», яка працює на Соборній площі з 8:00 до 20:00.

Сьогодні, 12 квітня, на Соборній площі у Чернівцях презентували благодійний табір «Remar S.O.S». Тут безкоштовно годують, пропонують нічліг, надають першу медичну допомогу та одяг усім, хто цього потребує.

Про це розповів керівник організації «Ремар Румунія» Хуан Карлос Гальвес.

«Ми сьогодні зібралися тут заради вас – українців. Нам би хотілося прийти до вас в інших умовах. Нам би хотілося прийти до вас із соціальними проєктами. Але оскільки склалася така ситуація, ми прибули, щоб допомогти. Ремар у 82 країнах світу проводить такі волонтерські місії. Ми допомогли виїхати за кордон тисячі людей. Усе це безкоштовно», — сказав Хуан Карлос Гальвес.

Також він розповів, що волонтерська місія годує усіх нужденних — незалежно це чернівчанин чи вимушений переселенець. Упродовж дня у так званому таборі годують понад тисячу осіб.

Там працює більше 40 волонтерів із Румунії, Іспанії, Італії, а також з України. Серед них і 20-річна Іоана, яка прибула до Чернівців із Мадрида (Іспанія). Вона, як і решта волонтерів, не змогла залишитися осторонь того, що відбувається в Україні.

Здебільшого сюди приходять, щоб пообідати. Тож черги утворюються аж до зупинки громадського транспорту. Поки всередині намету одні їдять, інші ззовні чекають, поки звільниться місце. Такий конвеєр працює щодня. Люди сідають за стіл, а волонтери самі приносять їжу та воду.

В одному з наметів розгорнули 50 ліжко-місць. Якщо буде необхідність, нічліг можуть надавати 100 людям. Проте попереджають, що ванної кімнати тут немає.

Також у таборі є спеціальна дитяча зона. Тут волонтери організовують для діток ігри та розваги, разом із малечею спускаються з гірки чи стрибають на батуті.

Ізраель Гальвес родом з Іспанії. Він разом із родиною останні 16 років працюють у Румунії.

«”Ремар” – це іспанська організація, яка працює 16 років у Румунії та 43 роки – по всьому світу. Організація називається “Ремар, S.O.S” – це термінова ситуація, яка об’єднує волонтерів цієї організації з усього світу, щоб направити допомогу туди, де є необхідність. Там, де сталися якісь стихійні лиха: чи то повінь, чи то землетрус, чи війна. Ми прибули з усією своєю технікою, необхідним інвентарем. Волонтери працюють нон-стоп», — розповідає Ізраель Гальвес.

Також тут надають безкоштовно одяг, а ще продуктові набори для вимушених переселенців. Є і павільйон, де раз у тиждень організовують різні соціальні послуги, як-от стрижки, або роздають іграшки дітям.

На виході з павільйону-їдальні знайомимося з паном Михайлом. Він прибув до Чернівців із Харкова три тижні тому. До табору завітав не вперше. Каже, що їжа тут смачна, гарне ставлення до людей, тому така ініціатива дуже похвальна. І Чернівці йому подобаються, проте каже, що хотів би тут побувати через інші обставини.

Євгенія Володимирівна теж прибула з Харкова місяць тому. Проте Чернівці для неї – рідні, адже тут вона народилася.

 «Мені пощастило більше, адже було кому мене прихистити. Я тут народилася, тут живе моя сестра. Звідси я поїхала 1962-го і живу у Харкові вже 52 роки. Але сталося так, що війна змусила виїхати…», — встигає сказати пані Євгенія, але сльози не дають їй більше нічого розповісти. Тому вона попросила пробачення і пішла.

Отримати необхідну допомогу у таборі можна з дев’ятої ранку до восьмої вечора. Обіди тут роздають із 12:00, водночас пригощають чаєм, солодощами. А всі необхідні продукти сюди привозять із закордону.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі