Новини

Об’єднати артистів з усієї країни: у Чернівцях створили Мистецький штаб за участи переселенців

Штаб покликаний об’єднати митців-переселенців і чернівецьких артистів. Багато з них втратили роботу з початком війни.

У п’ятницю, 8 квітня, на базі Культурно-мистецького центру Миколайчука презентували Мистецький штаб, що має на меті об’єднати митців-переселенців у Чернівцях для створення спільних проєктів.

Ідея створення такого штабу з’явилася в Олексія Гладушевського, сценариста та продюсера з Києва, який вимушено переїхав у Чернівці з початком війни. У Центрі Миколайчука вже давно планували об’єднати артистів з усієї країни, тому підтримали цю ідею.

«Ми почали думати, як об’єднати таланти наших акторів, режисерів, сценаристів у ситуації війни в країні та в ситуації міста, в якому ми перебуваємо — Чернівцях. У якийсь момент ми всі — випадково чи ні — з’явилися тут, і я думаю, що варто це використати», — розповів Олексій.

У планах Мистецького штабу — створити один спільний проєкт: короткометражний, повнометражний фільм чи навіть виставу. Це робитимуть у декілька етапів: спершу митці спільно створюватимуть сценарій, а потім шукатимуть невелике фінансування. Через те, що більшість українських фондів зараз віддала кошти армії, артисти шукатимуть донорів за кордоном. Знімати фільм будуть максимум у двох локаціях та з невеликою кількістю акторів, тому зосередяться саме на діалогах.

Крім того, у рамках Мистецького штабу планують знайомство чернівецької молоді з новим українським кіно.

«Є дуже багато українських режисерів, які втруть носа будь-яким російським режисерам. Досить нам захоплюватися культурою, до якої ми не маємо стосунку», — каже Гладушевський.

Після презентації проєкту учасникам показали локації Центру, в яких працюватиме Штаб. Далі за програмою охочі переглянули стрічку «Сон» режисера Володимира Денисенка, у якому відомого українського письменника Тараса Шевченка грає Іван Миколайчук.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі