Офтоп

У Польщі біженки з України, що пережили зґвалтування від окупантів, не зможуть зробити аборт

Польські гінекологи незаконно розповсюджують таблетки екстреної контрацепції, ризикуючи життям.

Ілюстрація The quint

Оригінальний матеріал The Quint

Олександра (ім’я змінено), українська волонтерка у Варшаві, впевнена, що випадки зґвалтування та сексуального насильства з боку російських військових щодо українок «масово занижені».

«Ми обслуговували десятки й тисячі біженців за останні чотири тижні. Поки що рано оцінювати, скільки з них зазнали сексуального насильства, але цифри високі», — розповідає вона, стверджуючи, що вона зустрічала принаймні десяток біженців, які пережили зґвалтування.

«Я зустріла 29-річну Ольгу (ім’я змінено) на прикордонному переході Гребенне між Україною та Польщею. Вона відкрилася мені, коли я розмовляла з нею українською. Імовірно, двоє російських військових згвалтували її під дулом зброї у власному будинку на околиці Києва».

Після вторгнення росії в Україну 24 лютого кількість випадків сексуального насильства над жінками зросла. 27 березня народна депутатка України Марія Мезенцева в інтерв’ю Sky News процитувала випадок зі столичного Києва, де російський військовий зґвалтував українку на очах у її дитини.

При цьому суворі закони Польщі проти абортів змушують лікарів та волонтерів таємно розповсюджувати таблетки екстреної контрацепції особам, які пережили зґвалтування – ризикуючи бути ув’язненими.

Протягом останніх кількох років Польща стала свідком масових заворушень через майже повну заборону абортів у країні. Лікарям, які порушують закон, загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на три роки, якщо вони зроблять аборт за згодою вагітної жінки.

«У Польщі ці таблетки є легальними лише за рецептом. Українським жінкам-біженкам майже неможливо отримати цей рецепт. Аборт у Польщі незаконний», — розповідає польський гінеколог, який працює з довіреними волонтерами, щоб призначати та розповсюджувати ці таблетки.

«Спочатку ми вирішили надавати ці таблетки українським біженцям тут, у Польщі, але тепер ми відправили таблетки жертвам, які все ще застрягли в Україні, в оточенні росіян», – додає він.

Олександра, яка допомагала в розповсюдженні пігулок екстреної контрацепції, каже, що у Польщі аборт не є варіантом для тих, хто пережив зґвалтування.

За словами жінки, їй стало зрозуміло, що життя жінок не має такого значення, як клітина, яка ще навіть не розвинувся у плід.

«Ми всі беремо на себе величезний ризик, але за відсутності уряду, який піклується про подібні випадки, у тих, що вижили, залишаються лише таємні групи, як наша, які можуть допомогти».

Коментарі