Новини

«Припиніть виставляти себе дурнями»: Зеленський звернувся до нардепів, які хочуть змінити слова гімну

Народний депутат із Буковини Георгій Мазурашу хоче змінити текст гімну України на більш позитивний. Він подав відповідний законопроєкт на розгляд до Верховної Ради України.

Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський закликав нардепів від «Слуги народу», які пропонують змінити слова гімну України, не виставляти себе дурнями.

Про це він заявив у відеозверненні.

«У мене питання до цих осіб: а що ви у своєму житті зробили такого, щоб у вас з’явилося моральне право змінювати слова гімну? Ви що — видатні поети? Може, ви відзначилися чимось у боях за Україну? Чи зараз час такий прийшов, що можна гімн міняти й це треба, коли тобі захочеться?» — звернувся Зеленський.

За його словами, підпису під такими законопроєктами не буде і запропонував не витрачати час.

Також Володимир Зеленський висловив думку, що авторам подібних пропозицій варто взяти зброю в руки та вирушити на поле бою. «Лише там щось зрозумієте», — додав він.

Що відомо?

Народний депутат із Буковини Георгій Мазурашу хоче змінити текст гімну України на більш позитивний. Він подав відповідний законопроєкт на розгляд до Верховної Ради України.

Такий вигляд має версія гімну, яку запропонували депутати від Слуги народу:

«Процвітає України, її слава й воля!
Вже нам, браття українці, усміхнулась доля!
Гинуть наші вороженьки, як роса на сонці,
Бо пануємо ми, браття, у своїй сторонці.

Приспів:
Душу й тіло ми зміцнили за нашу свободу,
Бо віками ми є браття козацького роду!
Чорне море нам сміється, дід Дніпро радіє,
Бо у нашій Україні доленька квітніє!
А завзята праця щира всіх нас об’єднає,
Пісня волі в Україні гучніше лунає!»

«Перемога у війні за своє існування призвела до необхідности внесення змін Державного Гімну України, наповнення його новим змістом та характером», — написали депутати у пояснювальній записці.

Вони прогнозують, що ухвалення проєкту покладе «новий етап розвитку української нації» та  «закріпить перемогу в боротьбі за існування та захисту незалежності»

Це не єдиний законопроєкт про внесення змін до гімну. Ще один — від депутатки Людмили Буймістер зі Слуги народу — теж чекає на розгляд. Ось який вигляд має її версія змін:

«Переможе Україна! І слава, і воля,
Бо нам, браття молодії, усміхнулась доля.
Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці».

Коментарі