Новини

В Україні вводять кримінальну відповідальність за фото- та відеозйомку переміщень ЗСУ

Якщо таку інформацію не публікували Генштаб ЗСУ, Міноборони або офіційні джерела відповідних відомств країн-партнерів, то за поширення цих даних передбачена відповідальність.

Фото: ua.news

Сьогодні, 24 березня, народні депутати ухвалили законопроєкт про запровадження кримінальної відповідальності за публікацію інформації про переміщення ЗСУ.

Про це повідомляють народні депутати Олексій Гончаренко та Олена Шуляк.

Законопроєкт №7189 передбачає відповідальність за «несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану».

Якщо таку інформацію не публікували Генштаб ЗСУ, Міноборони або офіційні джерела відповідних відомств країн-партнерів, то поширення даних про переміщення озброєння територією України в умовах воєнного або надзвичайного стану карається ув’язненням від трьох до п’яти років.

За поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил чи інших законних військових формувань за можливості їхньої ідентифікації на місцевості можуть відправити за ґрати на термін від п’яти до восьми років.

Якщо ці дії вчиняла за попередньою змовою група людей з корисливих мотивів або для інформування ворога, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, загрожує покарання від восьми до дванадцяти років за ґратами.

Міноборони України закликає громадян не допомагати окупаційним силам та не публікувати інформацію, що може зашкодити ЗСУ.

Коментарі