Новини

НАТО надасть Україні протитанкове і протиракетне озброєння, але не відправлятиме війська в Україну — Столтенберг

НАТО не відправлятиме війська в Україну як миротворчу місію.

Фото aspi.com.ua

НАТО надасть Україні військову допомогу у вигляді протитанкового і протиракетного озброєння, дронів, а також обладнання для захисту від біологічних, хімічних, радіологічних та ядерних загроз.

Про це розповів Генсек НАТО Єнс Столтенберг за результатами засідання країн-членкинь Альянсу 24 березня, пише Громадське.

Крім того, НАТО розширить свої сили на східному фланзі Альянсу через напад росії на Україну, що створило «нову реальність». Але не надсилатиме війська в Україну як миротворчу місію. Про це пише Суспільне.

«Ми значно підвищимо свої збройні сили на східному флангу Альянсу, які будуть у найвищій ступені готовности. Вони будуть із завчасно розгорнутим обладнанням і постачанням. У повітрі ми збільшимо кількість наших літаків і зміцнимо нашу ППО. На морі ми матимемо ударні групи авіаносців, підводні човни і значну кількість кораблів у бойовій готовності. Ми також зміцнимо нашу кібербезпеку», — сказав Столтенберг.

Також він зазначив, що НАТО має зробити так, щоб цей конфлікт не став повноцінною війною між НАТО і росією.

«І це також причина, чому союзники чітко дали зрозуміти, що ми не відправлятимемо війська в Україну. Тому що єдиний спосіб це зробити — бути готовими ввійти в повноцінний конфлікт із російськими військами», — зазначав Генсек НАТО.

Він додав, що під час позачергового саміту 24 березня лідери країн-членкинь вирішили й далі залишати двері НАТО відчиненими для країн, які захочуть приєднатися до Альянсу.

У заяві НАТО за підсумками саміту йдеться, що члени Альянсу мають намір і далі надавати Україні підтримку, зокрема захист від хімічної і біологічної зброї.

Водночас щодо ймовірности застосування хімічної зброї росією в Україні Столтенберг наголосив, що будь-яке використання такої зброї змінить характер конфлікту.

 

Коментарі