Новини

В Україні спростили процедуру оформлення опіки над дітьми, які залишились без батьків

Чинні нормативні акти не надавали можливости влаштовувати таких дітей до сімейних форм виховання.

Фото: Бєльцький незалежний портал

Під час воєнного стану дітей, які залишилися без батьків, можуть тимчасово влаштувати у прийомні сім’ї.

Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики.

«Уряд схвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, згідно з яким діти, які залишилися без піклування батьків, під час воєнного стану можуть бути влаштовані у прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу на умовах тимчасового влаштування. Також рішення уряду спрощує процедуру влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку або піклування родичів», — ідеться у повідомленні.

Вам буде цікаво: Як говорити про війну та повітряну тривогу з дітьми: поради чернівецької психологині

У міністерстві зазначили, що чинні нормативні акти не надавали можливости влаштовувати таких дітей до сімейних форм виховання.

«Більше того, процедура влаштування дітей під опіку або піклування родичів вимагає такого переліку документів, який в умовах воєнного стану практично нереально зібрати. При цьому для дітей, травмованих війною та втратою зв’язку з батьками, дуже важливо знаходитись в умовах, максимально наближених до сімейних», — мовиться у повідомленні.

Ухвалене рішення передбачає спрощений пакет документів для родичів, які бажають взяти дитину під опіку. Йдеться про заяву, копію паспорта, документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки або інший зв’язок з дитиною. Це може бути свідоцтво про хрещення або інший документ, виданий релігійною організацією. Також потрібно надати довідку від нарколога та психіатра про можливість виховання дитини та довідку або заяву опікуна про відсутність судимості.

Під час воєнного стану кандидатам в опікуни необов’язково проходити курс навчання з виховання дітей, які залишились без батьківського піклування.

Нагадаємо, що в Україні запустили проєкт «Mom, i see war» («Мамо, я бачу війну»), у рамках якого збирають дитячі малюнки про війну. Роботи цифровізують у NFT-форматі та продаватимуть на аукціоні.

Коментарі