Новини

Українські біженці зможуть працювати в Чехії без спеціального дозволу

Почне діяти закон, що регулює надання захисту та віз, працевлаштування, соціального забезпечення, доступу до медичного обслуговування або освіти.

Фото ілюстративне. PAP/Darek Delmanowicz

Відзавтра, 21 березня, громадяни України, які переїхали до Чехії після повномасштабного російського вторгнення, зможуть працювати на території країни без спеціального дозволу.

Про це пише Європейська правда з посиланням на Ceske Noviny.

У понеділок у Чехії почне діяти спеціальний закон, що регулює надання захисту та віз, працевлаштування, соціального забезпечення, доступу до медичного обслуговування або освіти.

До країни вже прибуло 270 тисяч біженців з України, половина з яких — діти. Міністерство внутрішніх справ видало понад 200 тисяч віз.

Зазвичай іноземцям із країн, що не входять до ЄС, у Чехії потрібні дозволи на роботу. Згідно з новим законом, українські біженці з візою мають такий самий статус, як і іммігранти з посвідкою на проживання. Тобто вони можуть шукати роботу безпосередньо, їм не потрібно йти до бюро з працевлаштування.

Також українці зможуть зареєструватися як безробітні. Бюро з працевлаштування надасть їм консультації та, за дотримання умов, підтримку, перепідготовку та допомогу з пошуку роботи.

Бюро праці вже оприлюднило 342 тисячі вакансій на своєму сайті. Три чверті — для людей без освіти або з базовою освітою. Близько 23 600 посад були для випускників середніх шкіл та 13 350 — для студентів університетів. Загалом 8 800 посад припало на охорону здоров’я та 2 200 — на освіту.

Біженці також зможуть отримати нову гуманітарну допомогу у розмірі 5 тисяч крон (6 531 гривня) для забезпечення першочергових потреб у Чеській Республіці. Вони мають право на це впродовж місяця, відколи отримали візу.

Закон про працевлаштування та соціальне забезпечення біженців з України діятиме до кінця березня наступного року.

Коментарі