Новини

У Херсоні, Енергодарі та Бердянську сотні українців вийшли на мітинги проти окупанта

Люди тримають прапори України у руках, співають «Червону руту», а в повітрі лунають гасла «Одна-єдина соборна Україна».

Фото Дмитра Орлова; мітинг в Енергодарі

У Херсоні, Енергодарі та Бердянську сотні українців вийшли на мітинги проти російських військових.

Зокрема мешканці Енергодара протестують проти свавілля окупантів, які викрали заступника мера Івана Самойдюка, повідомив міський голова Дмитро Орлов.

«Щонайменше півтори тисячі енергодарців оперативно відгукнулися на заклик і менш ніж за годину зібралися біля виконкому на мирну акцію протесту, аби сказати «Ні!» свавіллю окупантів та вкотре затвердити безсумнівну істину: Енергодар був і назавжди залишиться Україною!» — мовиться у повідомленні.

Мер виступив перед містянами і запевнив, що місцева влада координує свої зусилля зі звільнення Самойдюка з правоохоронцями й військовою адміністрацією.

Мирні мешканці запропонували проводити протести безстроково й цілодобово, якщо російські загарбники не звільнять із полону Самойдюка.

На мітингу багато людей прийшли з прапорами України та вигукували гасла «Енергодар – це Україна!».

Після завершення мітингу декілька окупантів під’їхали на автівці та спробували захопити в полон кількох мирних мешканців. Люди почали відбивати силоміць мітингувальників із рук окупантів та натовпом відтіснили останніх. Російські військові почали стріляти з кулеметів у повітря перед беззбройними цивільними.

У Бердянську Запорізької области близько 250 людей вийшли на мирну акцію протесту проти російської окупації. Натомість військові рф почали бити та затримувати мітингувальників. Про це повідомляє Громадське з посиланням на місцеву жительку та відео, яке вона надала.

У повідомленні мовиться, що люди зібралися на набережній міста. Під час акції вони тримали прапори України, співали пісні. Згодом вирушили центральною вулицею до виконкому, де сидять окупанти.

За словами учасниці акції, російських військових ставало дедалі більше, людей почали оточувати. Близько 60 учасників повернулися до набережної. Тоді людей почали валити на землю.

«Потім їх почали роздягати, обшукувати речі», — розповіла місцева жителька.

Крім того, російські військові стріляли у повітря. Усіх інших людей почали відтісняти, погрожуючи вистрелити в ноги.

За словами місцевої мешканки, що зробили з тими, кого повалили та обшукували, невідомо. Ймовірно, їх затримали, оскільки поряд стояли два автозаки.

Водночас у Херсоні та Каховці Херсонської области знову відбуваються протести проти російської окупації.

Люди масово виходять на площі міст із прапорами України. У Каховці лунають гасла «Одна-єдина соборна Україна», «Україна понад усе».

У Херсоні люди вигукують окупантам: «Додому». Деякі містяни збираються на площі перед ОДА.

Коментарі