Новини

Болгарія та країни Балтії видворяють російських дипломатів

Росіян звинувачують у «підриві безпеки» та «розповсюдженні пропаганди».

Латвія і Естонія вирішили вислати по три російських дипломати, Литва висилає чотирьох. Таке рішення прийнято через російську агресію проти України.

В МЗС Литви пояснили своє рішення щодо висилки дипломатів проявом солідарності з Україною, яка зазнала російської агресії.

«Литва закликає Росію повернутися в рамки міжнародного права, зупинити криваву війну та муки мешканців, вивести армію, що окупувала землю, з усієї території України», – заявили у відомстві.

Віцеканцлер з політичних питань МЗС Естонії Рейн Таммсаар, який передав дипломатичну ноту російському послу, наголосив, що діяльність дипломатів, які підлягають висилці, суперечила Віденській конвенції про дипломатичні зносини, тому вони мають залишити Естонію протягом 72 годин.

Зазначають, що всі троє брали безпосередню та активну участь у підриві безпеки Естонії та поширенні пропаганди, що виправдовує військові дії росії.

МЗС Болгарії оголосило персонами нон грата одразу десять російських дипломатів.

Про це пише «Європейська правда», з посиланням на агентство BGNES.

«За пропозицією компетентних органів Республіки Болгарія, за погодженням з прем’єр-міністром Кирилом Петковим, Болгарія сьогодні оголосила персонами нон грата 10 російських дипломатів, акредитованих у нашій країні, надавши їм 72-годинний термін для виїзду з країни», — йдеться у повідомленні.

Відповідну вербальну ноту вручив послу рф Елеонорі Митрофановій заступник міністра закордонних справ Василь Георгієв.

Зазначають, що за інформацією компетентних органів, ці співробітники посольства російської федерації в Болгарії здійснювали на території країни діяльність, несумісну з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини.

Водночас Митрофанова сприймає цей вчинок болгарської влади як вкрай неприязний. Вона сказала, що москва має право на взаємні дії.

Коментарі