Репортаж

Є гаряча вода, тепло та холодильники: як готель «Черемош» приймає вимушених переселенців від війни

Наразі підготували 78 номерів, 44 з яких зайняті.

Відучора, 14 березня, у чернівецькому готелі «Черемош» почали приймати переселенців. Аби дати прихисток хоча б частині з них, працюють два поверхи — четвертий і п’ятий. Наразі підготували 78 номерів, 44 з яких зайняті. В одному проживають дві-три людини. Коштів за житло не беруть.

Люди, які хочуть поселитися в готель, приходять і записуються заздалегідь. Коли з’являється місце — їм телефонують.

В одному з таких номерів живе Оксана зі своїм сином Матвієм. У кімнаті напрочуд тепло та затишно, але від погляду жінки пробирає морозом:

«Ми жили в Бучі, були там тринадцять днів. Виїхали 12 березня у другій колоні евакуації. У нас міста майже немає — все розбито та розбомблено. Стріляли з усього, з чого можливо», — розповідає жінка, понуривши голову.

Сім’я постійно сиділа в підвалі — без зв’язку, води та харчів. З другого-третього дня війни вони практично там жили, а виїхати боялися:

«Біля нас Гостомель. Із перших днів там був десант. Вони бігали повсюди. Ми боялися виїхати, тому що було дуже багато розстріляних автомобілів. Дорогою бачили, що все згоріле та розбите, зокрема і автівки цивільних із табличками «діти». Дуже страшно було».

Впродовж розмови її син безтурботно бавиться з котом. Оксана каже, що вони майже не сплять, прокидаються від кожного звуку. Водночас жінка дякує за прихисток:

«Нам повісили теплі батареї, є гаряча вода. Дали постіль. Їжею теж допомагають, але частково купуємо самі».

У номері є окрема ванна кімната. На кожному поверсі — по дві пральні машинки, холодильник та мікрохвильовка.

Керівник готелю Віктор Польовий веде нас п’ятим поверхом, щоб показати та розповісти, як облаштувалися люди. Дорогою відчуваємо стійкий запах свіжого ремонту:

«Система водопостачання та каналізація були в неналежному стані. Аби прийняти людей, ми були змушені закуповувати масляні радіатори. Щоб була можливість помитися, придбали бойлери та поміняли сантехніку», — розповідає чоловік.

За його словами, за декілька тижнів зробили все, що могли, аби прийняти людей. Щоб постачати воду на сьомий поверх і вище, потрібні спеціальні помпи. Те, що лишилося, не придатне для використання. До третього поверху включно — технічні приміщення. Тому приймати переселенців на інших поверхах — не можливо.

«Ми повністю підготували ліве крило. На правому — вже зробили основні роботи, лишилося прибрати. На шостому поверсі ситуація критична, бо там гірше із системою водовідведення», — пояснює Віктор Польовий.

У разі повітряної тривоги переселенці можуть скористатися підвальним приміщенням. Державна служба з надзвичайних ситуацій зробила тут відповідні інспекції. У підвалах встановлять аварійне освітлення та забезпечать баки з водою.

Раніше ми писали, що в Південному житловому масиві, де нині готель «Черемош», у радянські часи повинен був з’явитися новий центр Чернівців. Проєктанти розробили план, згідно з яким тут збиралися звести нову адмінбудівлю, кінотеатр та кінозал масштабів, які були в радянських столицях. Однак частину їхніх напрацювань так і не втілили у життя, а на вільних ділянках звели інші споруди.

Фото Олени Суліковської

Коментарі