Новини

Одноразові виплати, житло та освіта: у Польщі підписали закон про допомогу українським біженцям

Громадяни України, які залишили Батьківщину через повномасштабне вторгнення, зможуть перебувати в Польщі на законних підставах упродовж 18 місяців. 

Фото: KPRP

Учора, 12 березня, президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про допомогу громадянам України, які прибули до Польщі у зв’язку зі збройною агресією росії.

Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на сайт Польського уряду.

Згідно із законом, громадяни України, які залишили Батьківщину через повномасштабне вторгнення, зможуть перебувати в Польщі на законних підставах упродовж 18 місяців. Це стосується людей, які приїхали до Польщі безпосередньо з України та заявили про намір залишитися на польській території.

Зареєстровані як біженці зможуть отримати допомогу, зокрема житло або повний пансіон. Будь-яка юридична або фізична особа, яка провадить домашнє господарство і забезпечуватиме житлом та харчуванням біженців з України, також зможе отримати допомогу впродовж 60 днів.

Громадяни України, які рятуються від війни, зможуть працювати в Польщі. Це надасть доступ до соціальної допомоги або субсидій для зниження батьківської плати за перебування дитини в яслах, дитячому клубі або з денним доглядом.

Також українці зможуть претендувати на одноразову грошову допомогу на утримання в розмірі 300 злотих на особу. Це стосується, зокрема, витрат на харчування, одяг, взуття, засоби особистої гігієни та оплату житла.

Громадянин України, який легально проживає в Польщі, матиме доступ до державної системи охорони здоров’я на тих самих умовах, що й тамтешні громадяни.

Польська влада також впровадить рішення, які забезпечать освіту та виховання дітей або студентів, які є громадянами України та підпадають під дію положень закону.

Коментарі