Новини

Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена: чим це загрожує

Близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок потребують постійного охолодження, яке можливе лише за наявности електроживлення.

Чорнобильська АЕС знеструмлена / фото УНІАН

У результаті ворожих дій російських окупантів повністю знеструмлена Чорнобильська АЕС.

Про це повідомляє Укренерго.

«Бойові дії тривають, що зараз унеможливлює ремонтні роботи та відновлення енергоживлення. Укренерго моніторить ситуацію і буде інформувати про всі зміни», — йдеться у повідомленні.

Як передає Енергоатом, без електропостачання залишилися вся станція та ядерні об’єкти. На сховищі відпрацьованого ядерного палива-1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження, яке можливе лише за наявности електроживлення.

Якщо ж охолодження не відбуватиметься, то зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, росії, Європи.

Також без електроенергії не працює вентиляція на об’єкті. Тож персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання.

Крім того, не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду.

Раніше у МАГАТЕ повідомили, що перестали отримувати дані з систем моніторингу ядерних матеріалів на Чорнобильській АЕС.

 

 

 

 

Коментарі