Новини

6,5 тисяч гривень для тих, хто втратив роботу: як здійснюватимуть виплати

Допомогу від держави отримають у межах програми «єПідтримка».

Кожен українець, який через війну з росією втратив роботу, отримає по 6,5 тисяч гривень допомоги від держави у межах програми «єПідтримка».

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму зверненні, пише Суспільне.

Він сказав, що програма запрацює наступного тижня.

«Війна стала шоком для кожного з нас. Багато хто втратив домівки, роботу, заощадження. Але залишився захищати Україну. Сьогодні держава вас підтримає. За дорученням Президента України наступного тижня запрацює оновлена програма “єПідтримка”. У рамках цієї програми кожен найманий працівник, кожен ФОП, у якого війна забрала роботу, зможе отримати 6,5 тисяч гривень», — сказав Шмигаль.

Він зазначив, що програма буде працювати за аналогією з виплатами за вакцинацію, тобто через застосунок «Дія». Як оформити допомогу, Мінцифри пояснить згодом.

У Кабінеті Міністрів пояснили, що допомогу від держави надаватимуть застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізособам-підприємцям, страхувальники яких одночасно відповідають таким ознакам:

– перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, який затверджує Кабмін за поданням ДСНС;

– надали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 року чи річну звітність за 2021 рік;

– є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

За словами Шмигаля, через запровадження виплати уряд скоротив видатки за низкою бюджетних програм на 21,905 мільярда гривень і спрямував кошти до резервного фонду, водночас виділивши на програму «єПідтримка» 21,45 мільярда гривень.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський сказав, що українці, які втратили роботу через війну, отримають грошову допомогу.

 

Коментарі