Новини

У Білорусі провели «референдум» на підтримку змін до Конституції: що це означає

Відповідно до запропонованих правок, Білорусь скасує положення про свій нейтралітет та без’ядерний статус.

informator.ua

На референдумі в Білорусі за внесення змін до Конституції проголосували понад 65% виборців. Відповідно до змін, Білорусь скасує положення про свій нейтралітет та без’ядерний статус.

Результати голосування ЦВК оприлюднила у своєму Telegram-каналі, передає білоруська служба «Радіо Свобода».

«За ухвалення змін та доповнень Конституції Республіки Білорусь проголосували 65,16% учасників референдуму від внесених до списків для голосування», — заявив ЦВК Ігор Карпенко у прямому ефірі.

За його словами, проти ухвалення поправок проголосували 10% виборців. Явка на референдумі склала 78%.

Що передбачає референдум:

На референдум виносили одне питання: «Чи приймаєте ви зміни та доповнення до Конституції Республіки Білорусь?». Відповідно до запропонованих правок, Білорусь скасує положення про свій нейтралітет та без’ядерний статус.

Також зміни передбачають підвищення вікового цензу для обрання на посаду президента – з 35 до 40 років, а також час постійного проживання у Білорусії – з 10 до 20 років. Прописано, що президентом може бути обрана людина, яка не мала раніше іноземного громадянства або посвідки на проживання. Також вказується, що одна людина може бути президентом не більше двох термінів. Крім того, президента країни не можна буде притягувати до відповідальності за злочини, вчинені ним на посаді.

Також в Основному законі республіки може з’явитися розділ про Всебілоруські народні збори, які стануть «найвищим представницьким органом демократії”» в країні, виконуватимуть «стабілізуючу та консолідуючу функції» в суспільстві.

Попереднє (дострокове) голосування на конституційному референдумі у Білорусі відбулось 22 лютого. Тоді явка склала 42,93%.

 

 

Коментарі