Офтоп

Захід повинен продемонструвати Путіну, наскільки він помилився, обравши шлях війни — NYT

Керівник Ради з міжнародних відносин у США для NYT про вторгнення Росії в Україну.

Фото nytimes.com

Оригінальний матеріал New York Times

У середу, 24 лютого, президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що вирішив провести «спеціальну військову операцію» на сході України. Раніше цього тижня він наказав своїм військам розміститися у двох регіонах на сході України, брешучи, що він не порушував кордони України. Цю брехню у своїх заявах підтримували російські чиновники. Путін вдався до акту агресії, кричуще порушив основний правовий принцип стосовно того, що міжнародні кордони не можна змінювати силою і що суверенні країни мають право вільно приймати рішення.

Його дії є абсолютно необґрунтованими. Існує два типи війни. Перший – війни за необхідністю, для захисту життєво важливих національних інтересів, які передбачають використання військової сили, як неминучого засобу. Таке трапилося під час Другої світової війни та війни у Перській затоці у 1991 році. Другий – війни за вибором, тобто збройні вторгнення, які здійснюють за відсутності важливих національних інтересів. До цієї категорії належать війни у В’єтнамі, Іраку та, після обмеженого початкового етапу, в Афганістані.

Путін розпочав війну вибору. Його виправдання не мають здорового глузду: не було і немає консенсусу щодо приєднання України до НАТО у наступні десятиліття або пізніше. Окрім того, Сполучені Штати та НАТО висловили готовність до обговорення заходів безпеки у Європі, які враховуватимуть законні інтереси Росії.

Але Путін обрав війну. Захід повинен відповісти рішуче та впевнено. Захід повинен покарати Росію та зупинити подальшу агресію. Зупинка газопроводу «Північний поток-2» Німеччиною – це перший крок, як і санкції проти банків Росії, про які повідомив президент США Джо Байден.

Якщо Росія планує встановити контроль над усією Україною та скинути уряд, Сполучені Штати та їхні союзники з НАТО повинні піти на більш рішучі кроки. Вони повинні розширити підтримку України – військової, розвідувальної, економічної та дипломатичної – щоб Росія сповна відчула ціну, яку вона може заплатити за окупацію.

Сполучені Штати повинні продовжувати оприлюднювати свої розвідувальні дані, що допоможе зіпсувати наміри Росії. Друкована преса та онлайн-медіа повинні розповідати російським журналістам та громадському суспільству, що відбувається насправді, щоб протистояти розповідям Кремля. Світ повинен знати про те, що відбувається в Україні – про невинні жертви в Україні, які виникли через Путіна.

На більш стратегічному рівні Сполучені Штати повинні віддалити Росію від Китаю. Байден повинен залучити всі дипломатичні зусилля, підкреслюючи економічні та стратегічні ризики, у тому числі вказавши на фінансові покарання та посилення антикитайських настроїв на Заході, яких він зазнає через зближення з Росією.

Путін не задумується про наслідки. Його мета – підірвати стабільність у Європі. Він ініціював війну за вибором, думаючи, що його вигода переважить втрати для його країни. Сполучені Штати та їхні партнери повинні довести, що він помилився у своїх розрахунках.

Коментарі