Новини

На Буковині сімейним лікарям передали ліки проти COVID-19: хто отримає

Препарат доступний безоплатно, але лише у медзакладах.

Фото: pharmaceutical-technology.com

Препарат «Молнупіравір» для лікування COVID-19 уже розвезли у регіони. Про це сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу, пише Укрінформ.

«Країна отримала препарат «Молнупіравір» для лікування COVID-19, і його вже розвезли у регіони. Препарат можуть призначати лише лікарі для пацієнтів із груп ризику, тобто літнім людям та людям із хронічними хворобами», — сказав Ляшко.

За словами міністра, Молнупіравір призначають для запобігання середнього чи тяжкого перебігу хвороби та для зменшення ймовірности шпиталізації чи смерти.

Як повідомив «Шпальті» директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної держадміністрації Олег Чорний, ліки роздали на первинку (сімейним лікарям), також є запас на реагування в медичних закладах.

«Сімейні лікарі будуть ухвалювати рішення, кому їх давати. Це будуть пацієнти із середнім перебігом хвороби, пацієнти з групи ризику та літні люди», — сказав він.

Також додав, що запаси цих ліків постійно оновлюють, ними забезпечена вся область.

Препарат заборонений до продажу в аптеках, його можна отримати у лікаря безкоштовно.

Що відомо про препарат?

Препарат «Молнупіравір» блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Американська фармкомпанія «Merck» зробила його у формі таблеток. Їх можна вживати вдома, щоб на ранніх етапах запобігти складному перебігу хвороби.

Клінічні дослідження показали, що препарат найбільш ефективний на початковій стадії захворювання. Тож його рекомендують застосовувати якомога швидше після підтвердження COVID-19 і впродовж п’яти днів після появи симптомів.

Першою ці таблетки дозволила використовувати Велика Британія. Згодом ліки схвалив і регулятор Європейського Союзу.

Коментарі