Новини, Репортаж

Восьма річниця: у Чернівцях вшанували Героїв Небесної сотні

Близько сотні чернівчан прийшли вшанувати пам’ять загиблих. 

Сьогодні, 20 лютого, у сквері Героїв Небесної сотні вшанували пам’ять полеглих учасників Революції гідности.

На заході прозвучали пам’ятна молитва та гімн. Близько сотні чернівчан прийшли вшанувати пам’ять загиблих. Усі охочі мали змогу покласти квіти та лампадки до меморіалу.

У коментарі Шпальті чернівчанка Ольга Гаджала-Одуденко говорить, що війна позначилася на всіх:

«Для мене це не просто День пам’яті: у нас тисячі, десятки тисяч померлих героїв. Це дуже страшно, хоч я і не мала змоги там бути, бо була вагітна. Найжахливіше те, що війна триває вісім років і встигла проникнути в усі частини людської свідомости».

За словами чернівчанки, будь-яке поширення російського контенту — це теж підтримка окупанта.

«Тут, у Чернівцях, люди мають хитку позицію: дехто не боїться війни й радо вітатиме окупантів. У прикордонних містах дуже своєрідне населення — не таке, як у центральній частині України. Тут постійно відбуваються міграційні переміщення та живе багато людей, які досі думають, що за Союзу було краще», — вважає жінка.

Дружина Героя Небесної сотні Наталя Щербанюк наголосила, що ми маємо мирне небо над головою завдяки сміливості героїв на Майдані:

«Сьогодні рівно вісім років, як наших близьких немає поруч. Довгий час я жила із запитанням: «Боже, чому?». Дуже складно втратити рідну людину… Я зрозуміла, для чого полягла Небесна сотня. Вони були щитом на Майдані, щоб не пустити сюди ворожі сили і щоб ми не стали додатком Москви».

Багато чернівчан взяли на захід своїх дітей. Зокрема пані Марія прийшла зі своєю донькою Анею:

«Передусім ми зараз тут, бо я хочу показати своїй дитині важливість цього дня. Ми повинні привчати дітей, що це знакова дата в історії України».

Маленька Аня впевнено підтверджує мамині слова:

«Герої Небесної сотні померли за наші життя».

Після вшанування пам’яті Героїв пам’ятна хода з прапором вирушила від скверу до Центральної площі. Зокрема люди проходили таким маршрутом: Щербанюка – Аксенина – Садова – Соборна площа – вулиця Головна.

Довідка

Згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року, щороку 20 лютого відзначають День Героїв Небесної сотні.

Саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції гідности. Найбільше активістів Євромайдану загинуло 20 лютого 2014 року.

17 лютого 2021-го Революцію гідності визнали одним з головних моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі