Новини

Пенсіонерам в Україні обіцяють роздавати смартфони вже цього літа

Пенсіонери не зможуть передати чи продати свій смартфон комусь іншому.

Фото: UHMBT

Вакцинованим українцям старшим 60 років обіцяють безкоштовні смартфони від держави вже влітку цього року. Про це розповів заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

За словами Вискуба, у квітні цього року почнуть збирати заявки. Наразі «єСмартфон» можуть претендувати 3,5 мільйона вакцинованих літніх людей (загалом в Україні живуть 8,5 млн людей старше 60 років).
Проєкт розрахований на три роки, цьогоріч планують роздати «кілька мільйонів смартфонів».

Заступник міністра каже, що вартість пристроїв не буде перевищувати 5 тисяч гривень. У міністерстві  взагалі хочуть вкластися у 4 тисячі.
До слова пенсіонери не зможуть передати чи продати свій смартфон комусь іншому. SIM-картка телефону буде прив’язана, наприклад, до IMEI та зареєстрована на паспорт. А номер одразу стане фінансовим номером, прив’язаним до паспорта. Це зроблять для мінімізації шахрайства.

Також у Мінцифри планують співпрацювати з банками-партнерами програми. Зокрема, там навчатимуть користуватися телефоном.

«Ми хочемо, щоб користувач приходив за отриманням смартфона відразу в банк. Там буде надаватися певний пакет послуг: навчання, заміна сім-карти тощо», — каже Олексій Вискуб.

Наразі міністерство проводить переговори щодо закупки смартфонів із Samsung та українськими виробниками. Одна з компаній пропонує розробити модель спеціально для державної програми.

Раніше, 8 лютого, на саміті Дії президент України Володимир Зеленський пообіцяв усім вакцинованим пенсіонерам видати безкоштовний смартфон.

Коментарі