Новини, Репортаж

Говорити про жінок у науці: у Чернівцях відкрили виставку про буковинських науковиць

Відвідувачам презентували дослідження гендерної рівности у вищих навчальних закладах України.

Сьогодні, 11 лютого, до Міжнародного дня жінок у науці у комунальній установі «Молодіжний центр Чернівців “Резиденція молоді”» відкрили виставку про буковинських науковиць. Організували її коаліція буковинських організацій «BUKOVYNA 1325» та Чернівецька обласна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка. 

На відкритті показали 20 стендів із буковинськими науковицями, їхніми здобутками та науковими роботами. 

«Ми хотіли показати саме науковиць Буковини. Тому що про це не часто говорять», — каже співорганізаторка виставки, завідувачка відділу документів економічних технічних та природничих наук наукової бібліотеки Тамара Синдульська.

«Разом зі співробітниками наукової бібліотеки, які здебільшого також жінки, ми поставили запитання: «Чому про жінок говорять менше, ніж про чоловіків?»

Адже, за словами пані Тамари, за статистикою, на Буковині у науковій спільності понад 40% – жінки.

«Нам захотілося розповісти хоч про частину цих жінок. А також зацікавити населення, особливо молодь Буковини, щоб вони підтягувалися і займалися наукою», — каже співорганізаторка.

Після презентації відвідувачам показали дослідження гендерної рівности у вищих навчальних закладах України, а також розповіли детальніше про життя науковиць, які представлені на виставці. 

Зокрема розповіли, що рівень доступу українок до науки достатньо високий.

«За дослідженням організації «Європейська платформа для науковиць» 2018 року, жінки складають 50% студентів ЄС. 45% від усіх докторських ступенів здобули жінки. Проте тільки 19% жінок займають академічні посади», — розповіли на презентації.

Так, серед деканів в Україні 31% жінок, серед проректорів — 22%, а серед ректорів — 10%. Таке зниження кількости жінок на вищих посадах пов’язано з терміном «скляна стеля» — невидимий бар’єр, що обмежує кар’єрне просування жінок через гендерні стереотипи, розповіли на презентації.

Виставка триватиме до 18 лютого.

Раніше ми писали, що у Чернівцях відкрили виставку «Наука – це вона» — про українських видатних науковиць.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі