Новини

Україна та Туреччина підписали Угоду про зону вільної торгівлі. Що це змінить?

Товарообіг між країнами може зрости на 38%.

tolis-dianellos/unsplash

Україна і Туреччина підписали Угоду про зону вільної торгівлі між країнами. Це відбулося під час візиту президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана до Києва 3 лютого. Трансляцію події вів Офіс Президента.

Угоду підписали прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш. Проєкт документа схвалили у Кабміні напередодні.

Угода передбачає не лише розвиток товарообігу, але і взаємні інвестиції й виробничу кооперацію, розповідає міністерка економіки Юлія Свириденко.

«Зміцнення стратегічного партнерства України і Туреччини розкриє нові економічні та геополітичні перспективи, а також зміцнить наші позиції, що надважливо в умовах активізації російської агресії», — каже міністерка.

Що зміниться для України

Туреччина обнулить для України мита на понад 10 тисяч товарів (95% від загальної кількости). Ще на 1 348 видів продукції будуть діяти тарифні квоти або зменшення мит.

Загалом товарообіг між країнами може зрости на 38%.

До того ж Туреччина має значно розширити сектори, у яких українські компанії зможуть працювати на постійній основі. Україна своєю чергою заохочуватиме турецькі підприємства працювати у себе. Угода може допомогти зростанню ВВП на 2%.

 

Коментарі