Новини

Що зводять у сквері біля пам’ятника Емінеску: чернівчани відреагували на нову конструкцію у центрі міста

Орендарі відновлюють літній майданчик, який там був раніше.

Чернівчани у соціальних мережах скаржаться на чергову забудову у центрі міста. Йдеться про зведення конструкцій сусіднього закладу у сквері румунському поету Міхаю Емінеску, що на розі вулиць Степана Бандери та Університетської. Про це пишуть на сторінці фейсбук-спільноти «Зайка на візку».

Зокрема звертають увагу на зменшення території громадського простору та забудову.

«Закон Мерфі по-чернівецьки звучить приблизно так: якщо вам здається, що якийсь простір знищують забудовою, то вам не здається) Скільки вже разів здіймали тривогу стосовно цього нещасного скверу! Але все ОК, все за документами). Тим часом скверу вже немає. А є якесь геометричне пекло. В житті все значно гірше, ніж на фото. Можна душевно захворіти від цієї дисгармонії ліній і рівнів», — йдеться у дописі.

Як розповів «Шпальті» директор Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради Андрій Тимофійчук, конструкція не відповідає погодженому ескізному проєкту, а отже, є незаконною.

«Міська рада 2020 року подовжила термін оренди земельної ділянки користувачці земельної ділянки Пушкаш Людмилі договір із цільовим призначенням для організації літнього майданчика до 2025 року. Крім права оренди на землю, на облаштування таких конструкцій необхідно отримати паспорт прив’язки в департаменті. Орендар не отримав паспорт прив’язки на таку конструкцію. Наприкінці 2020 року відмовили видати цей документ», — каже посадовець.

Водночас зазначив, що 24 листопада минулого року цьому користувачу погодили ескізний проєкт на організацію літнього торгового майданчика відділом охорони культурної спадщини.

За словами Андрія Тимофійчука, згідно з ескізним проєктом, вигляд літнього майданчика мав би бути кардинально іншим.

«Конструкція мала б бути набагато легшою, без перехресних металевих з’єднань, без капітальних бетонних основ. Можна сказати, що ця конструкція незаконна».

Як розповів «Шпальті» Дмитро, представник закладу, який орендує земельну ділянку, наразі триває реконструкція літнього майданчика біля колишнього бару «Ізограф». 

«Маємо всі дозволи на виконання робіт. Це літній майданчик, роботи на початковому етапі. Все робимо згідно з проєктом. Нічого масштабного там не буде. Як і раніше був бар із літнім майданчиком, так і залишиться. Оновлюємо його, бо був у поганому стані», — каже він.

Натомість у департаменті зазначають, що працюють над комплексним рішенням щодо облаштування простору поруч зі сквером. 

«Не хочемо громіздких конструкцій. У будь-якому разі користувач має або переробити, або демонтувати цю конструкцію», — каже керівник департаменту.

Також він зазначив, що генеральний план не конкретизує, що повинно бути на земельній ділянці. Водночас, згідно з планом зонування, ця ділянка входить до зони P-3. Це означає, що вона призначена для озеленення. У департаменті не допускають там великого капітального будівництва.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі