Новини

Вибори ректора БДМУ: хто претендує на посаду і коли будуть обирати

Наразі є 4 претенденти на посаду ректора БДМУ, хоча раніше їх було 7.

Архівне фото Шпальти

1 лютого у Буковинському державному медичному університеті відбудуться вибори ректора. 

На посаду керівника одного з найбільших закладів вищої освіти Чернівців претендують четверо людей. Серед них — колишній в.о. ректора Віталій Максим’юк, нинішня виконувачка обов’язків Оксана Андрієць, Анатолій Гоженко та Віктор Польовий.

Втім, чернівецькі медіа написали про 7 можливих кандидатів, посилаючись на допис у фейсбуку керівника Науково-дослідного центру здоров’я населення та навколишнього середовища України Геннадія Маркевича. За інформацією Маркевича, Ігоря Геруша, Олександра Іващука та Віктора Бачинського не допустили до виборів через відсутність сертифіката про вільне володіння українською мовою.

Втім, цю інформацію у БДМУ не підтвердили.

«Наразі є 4 особи, кандидатури яких нам оголосили й про які ми знаємо. Які були ще претенденти, я не можу сказати, адже кандидатури вони подають до МОЗ. А міністерство не інформувало нас, хто ще подавав документи», — зазначила прессекретарка медуніверситету Оксана Вівсяник.  

Як відбуватимуться вибори

У положенні про порядок виборів ректора БДМУ йдеться про те, що у них бере участь кожен науковий, науково-педагогічний та педагогічний штатний працівник університету – це 75% від кількости осіб, які беруть участь у виборах. А також до 10% інших штатних працівників та не менше 15% студентства.

Вам буде цікаво: Чернівецький виш серед лідерів в Україні за кількістю іноземних студентів

Що за люди претендують на посаду ректора

Оксана Андрієць – професорка кафедри акушерства і гінекології БДМУ. З 2014 до 2019 року була директоркою Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту Чернівецької обласної державної адміністрації. Нині – виконувачка обов’язків ректора БДМУ.

У декларації 2021 року (після звільнення) вказала, що у власності є квартира. 

2020 року Оксана Андрієць отримала понад 303 тисячі гривень на посаді директорки Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА та професорки БДМУ.

Анатолій Гоженко – директор Українського науково-дослідного інституту медицини транспорту МОЗ України, завідувач кафедри загальної та клінічної патологічної фізіології Одеського національного медичного університету.

У декларації за 2021 рік вказав, що разом із дружиною володіють двома квартирами (одна – об’єкт незавершеного будівництва) та двома земельними ділянками. Також він задекларував автомобіль «Toyota Corolla», який є власністю дружини. 

За основним місцем роботи Анатолій Гоженко заробив понад 280 тисяч гривень, а також понад 151 тисяча – це пенсії. 

Віталій Максим’юк – професор кафедри хірургії №1 ВДНЗУ «Буковинський державний медичний університет». До 25 жовтня 2021 року виконував обов’язки ректора БДМУ. 

У щорічній декларації 2021 року відсутні дані про членів сім’ї. Віталій Максим’юк задекларував «Volkswagen Passat» 2012 року та корпоративні права на ТОВ «Медгарден», 37.5% від загального капіталу. 

Віктор Польовий  – завідувач кафедри загальної хірургії БДМУ, у 2004-2010 роках – декан медичного факультету № 1. 

У декларації зазначив, що разом із дружиною та сином володіють двома житловими будинками, трьома квартирами, чотирма земельними ділянками та двома нежитловими приміщеннями. Також він задекларував два авто «Ford Kuga» (2016 та 2018 рр.) – своє та дружини. 

За 2020 рік на посаді завідувача кафедри загальної хірургії БДМУ заробив понад 375 тисяч гривень. Також кандидат у декларації зазначив, що на банківських рахунках у нього  – понад 28 тисяч доларів. 

Нагадаємо, вибори ректора мали відбутися ще у березні 2021 року. Однак через карантинні обмеження «червоної» зони їх відклали на невизначений термін. 

Тоді було 5 кандидатів на посаду ректора БДМУ: Оксана Андрієць, Ігор Геруш, Анатолій Гоженко, Олександр Іващук, Віктор Тащук. Проте реєстрація тих, хто подавав свої документи для участи у виборах ректора раніше, тепер анульована.

У жовтні 2021 року Оксану Андрієць призначили виконувачкою обов’язків ректора медуніверситету.  Досі в.о. був Віталій Максим’юк. 

Коментарі