Новини

12-річний українець переміг у юнацькому Гран-прі з шахів. Він здолав рекордсмена зі США

У турнірі взяли участь близько 3000 учасників.

Фото: Ukrainian Chess Federation

Український шахіст Ігор Самуненков здобув перемогу в Суперфіналі юнацького Гран-прі серед спортсменів до 12 років. Про це повідомляє «Суспільне».

Цей турнір став завершальним у циклі змагань з рапіду серед кадетів та юнаків у цьому сезоні. У ньому взяли участь близько 3000 учасників, проте до Суперфіналу потрапили лише шість найкращих з кожної вікової категорії.

Фаворитом змагань у категорії U12 був 12-річний американець Абґіманью Мішра. Цьогоріч він побив рекорд Сергія Карякіна, ставши наймолодшим гросмейстером (найвища нагорода для шахістів) в історії спорту.

У перший день 12-річний Ігор Самуненков обіграв Мішру з рахунком 1.5 – 0.5. Після партій зі всіма суперниками обидва шахісти набрали по 6.5 бала. Проте саме український шахіст здобув перемогу у фіналі.

Результати юнацького Гран-прі:

1. Ігор Самуненков (Україна) – 6,5;
2. Абґіманью Мішра (США) – 6,5;
3. Іван Зємлянскій (Росія) – 3,5.

Хто такий Ігор Самуненков?

Ігор Самуненков – 12-річний український шахіст з Києва. Цьогоріч він переміг у дорослому чемпіонаті України з рапіду. Крім того, у 2021-му українець здобув звання майстра ФІДЕ.

Шахіст виступатиме на чемпіонаті світу з рапіду й бліцу серед дорослих, де буде наймолодшим учасником. Змагання відбуватимуться з 25 по 31 грудня у Варшаві.

Довідка

Рапід (з англ. rapid chess) — різновид шахів, у якому кожен із супротивників має виконати свої ходи за менший часовий проміжок — від 10 хвилин до години.

Коментарі