Новини

Українці живуть на 12 років менше, ніж європейці — демографи

Це пов’язано не з соціально-економічними причинами, а з нездатністю і небажанням вести здоровий спосіб життя.

Фото: Matthew Bennett, unsplash.com

Тривалість життя українців на 12 років коротша, ніж в інших країнах Європи. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на слова директорки Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України Елли Лібанової.

«В Україні на тлі низької народжуваности не спостерігається зростання тривалости життя. Ось про що треба кричати й бити на сполох, бо в середньому українці живуть на 12 років менше, ніж в економічно розвинених країнах», — каже Лібанова.

Вона зазначає, що це пов’язано не з соціально-економічними причинами, а з нездатністю і небажанням вести здоровий спосіб життя.

У ВООЗ повідомляють, що смертність залежить від системи охорони здоров’я (10%), екології (20%), генетики (20%) та способу життя (50%).

За словами Елли Лібанової, в Україні велика різниця у тривалості життя чоловіків і жінок — 10-11 років. В Естонії, Литві, Латвії — країнах, що раніше входили в СРСР, — гендерна різниця тривалости життя є такою ж.

Також вона додає, що перевищення смертности над народжуваністю є характерною рисою всіх економічно розвинутих країн, а не тільки європейських. Це пов’язано з тим, що приблизно з 1960 року в жодній країні Європи рівень народжуваности не забезпечував відтворення населення.

«Для того щоб покоління батьків чисельно замінило покоління дітей, у середньому жінка повинна за своє життя народити двох дітей. А ні в одній із розвинутих країн, за винятком США, двох немає», — пояснює директорка Інституту демографії та соціальних досліджень.

Коментарі