Новини

Гімназії стають ліцеями: як і навіщо у Чернівцях реорганізують заклади освіти

6 гімназій уже змінили статути, ще 16 закладів — у стані трансформації.

22 ліцеї, 22 гімназії та військо-спортивний ліцей діятимуть у Чернівцях після повної трансформації мережі закладів середньої освіти. Провести реорганізацію закладів повинні до 28 вересня 2022 року.

Про це на брифінгу розповіла начальниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук.

Посадовниця зазначила, що реформа передбачає поділ шкільної освіти на три рівні: початковий (1-4 класи); базовий (5-9 класи); старший, профільний (10-12 класи). Відповідно найменування «гімназія» та «ліцей» відтепер позначатимуть рівень освіти, який надаватимуть у закладі. Базова школа буде гімназією, а старша – ліцеєм.

«Вимога до ліцеїв — набрати на паралелі десятих класів не менше двох класів. Вони повинні забезпечувати не менше трьох спеціалізацій, за якими будуть надавати послуги. Ми отримуємо профільне навчання по завершенню ліцею. Тож випускники будуть володіти певним профілем», — зазначила Ірина Ткачук.

Наразі у Чернівцях є 55 десятих класів, тож отримуємо 22 ліцеї та 22 гімназії. 

Які переваги отримають заклади середньо освіти від поділу на ліцеї та гімназії:

— профілізація освіти та надання додаткових можливостей учням;

— школярі будуть отримувати базову освіту та обиратимуть той профіль, який їм ближче до душі, відповідає здібностям та знадобиться у дорослому житті.

Для учнів дев’ятих класів у гімназіях розмістять інформаційні таблички про ліцеї.

«Наприкінці січня-початку лютого ми в кожну гімназію передамо своєрідні таблиці, які територіально будуть окреслювати район та показувати, яку спеціалізацію може пропонувати ліцей, який розташований поруч чи далі. Аби учні могли планувати своє майбутнє», — зазначила Ірина Ткачук.

Наразі у Чернівцях шість гімназій уже змінили статус, ще 16 — у стані трансформації. Адже тут є десяті класи, після їх випуску заклади змінять статус.

Нагадаємо, раніше у Чернівцях перейменували такі заклади: 

– Чернівецька гімназія № 1 імені Тараса Григоровича Шевченка на Чернівецький ліцей №8 імені Тараса Григоровича Шевченка;

– Чернівецька гімназія №2 на Чернівецький багатопрофільний ліцей №11 «Престиж;

– Чернівецька гімназія №3  на Чернівецький ліцей № 10;

– Чернівецька гімназія №4 на Чернівецький ліцей № 9;

– Чернівецька гімназія №5 на Чернівецький ліцей № 5 «Оріяна»;

– Чернівецька гімназія №6 імені Олександра Доброго (Alexandru cel Bun) на Чернівецький ліцей № 6 імені Олександра Доброго;

– Чернівецька гімназія №7 на Чернівецький ліцей № 7.

 

Коментарі