Новини

Низький рівень життя: населення України скоротиться до 22 мільйонів до кінця століття — НАН

Більшість українців не може собі дозволити двох і більше дітей через низьку заробітну плату та рівень життя.

Фото: timon-studler/unsplash

Населення України скоротиться до 22 мільйонів до кінця століття у зв’язку зі старінням нації. Такі прогнози опублікувала Національна академія наук (НАН).
У НАН повідомляють, що поки не бачать шляхів зупинки цього процесу. У Європі є така ж проблема, але її вирішують за допомогою переселення мігрантів. Така ситуація може скластися і в Україні.

«Скоріш за все, так буде й у нас. Україна цікавитиме мігрантів з азійських країн, Кавказу, колишніх республік Радянського Союзу. І за рахунок цього, можливо, вдасться стабілізувати чисельність населення», — заявив Олександр Гладун, заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України.

Хоча старіння нації спостерігають у європейських країнах, в Україні показники смертности вищі, ніж у цих країнах, а народжуваність менша. Більшість українців каже, що не може собі дозволити двох і більше дітей через низьку заробітну плату, відсутність власного житла і нерозвинену соціальну інфраструктуру.
Саме тому передумов для поліпшення демографічної ситуації шляхом природного зростання населення поки немає. У НАН зазначають, що, аби покращити ситуацію, державна політика повинна більше спрямовуватися на підвищення якости життя.

«З одного боку, довше життя – це досягнення цивілізації, з іншого – виклик для держави, її економічної та пенсійної систем. Державна політика повинна спрямовуватися на збалансування продовження тривалости життя й економічних спроможностей держави», — каже Гладун.

Зазначимо, що НАН не перша, хто дає прогнози щодо демографічної ситуації в країні. Так, ООН заявляє, що до 2050 року населення України може зменшитися до 35 млн.

Коментарі