Новини

Чернівці на 10 місці доступности серед міст України — ГО «Доступно.UA»

Мета проєкту — перевірити рівень архітектурної доступности українських міст для маломобільних груп населення.

Сьогодні, 26 листопада, ГО «Доступно.UA» визначила Рейтинг доступности 19 міст України в межах проєкту «Тостер». Про це повідомили на фейсбук-сторінці проєкту.

Його формували експерти з урбаністики, архітектурної доступности та універсального дизайну, які розробили методологію перевірки міст на доступність.

Упродовж року команда «Доступно.UA» відвідала 19 міст України й промоніторила їх на доступність. Місто оцінювали на безбар’єрність за такими категоріями: ЦНАПи, тротуари, перехрестя, переходи, громадський транспорт, будівлі міських рад, центральні лікарні, заклади харчування (з вбиральнею), аптеки, супермаркети, продуктові магазини, ТЦ та велодоріжки.

Серед міст, які потрапили в Рейтинг доступности, були Кам’янець-Подільський, Тернопіль, Херсон, Миколаїв, Івано-Франківськ, Слов’янськ, Чернівці та інші.

За результатами оцінювання, Чернівці опинилися на 10 позиції. На першому місці — Маріуполь (19,61 %), на другому — Чернігів (19,46 %), на третьому — Житомир (18,21 %), на четвертому — Вінниця (16,82 %), на п’ятому — Черкаси (16,02 %).

Мета проєкту — перевірити рівень архітектурної доступности українських міст для маломобільних груп населення, відстежити динаміку зміни інфраструктури українських міст, мотивацію міської влади та введення конкурентної складової до створення зручної інфраструктури.

«Зараз ми робимо моніторинг міст із населенням від 100 тисяч до 500 тисяч. Зазвичай обираємо радіус до 500 метрів від центру кожного міста. Адже це часто найпопулярніші місця, куди приходять гуляти самі жителі міст чи туристи. Щоразу ми спираємось на параметри державних будівельних норм, тим самим перевіряємо на відповідність інфраструктуру кожного міста», — каже засновник організації «Доступно.UA» Дмитро Щебетюк.

 Довідка

Рейтинг доступності українських міст «Тостер» — проєкт громадської організації «Доступно.UA», який заснували 2019-го. Ідея належить Дмитрові Щебетюку.

Коментарі