Новини

Кам’яні сходи у горах Норвегії: хто їх будує

Ці сходи є важливим елементом для підняття на вершини скель.

Фото: preikestolen365.com

Оригінальний матеріал BBC.

Cкеля Прейкестолен поблизу міста Ставангер, що на південному заході Норвегії, є відомим туристичним магнітом завдяки кам’яним сходам. Їх спеціально будували команди шерпів (народ, що мешкає в Східному Непалі).

Гірські стежки Норвегії привертали увагу лише небагатьох мандрівників. Проте з появою соціальних мереж ця ситуація змінилася. За останні десять років країну почали відвідувати в пошуках мальовничих краєвидів.

Ці сходи шерпів у Норвегії є важливим рішенням для підняття на вершини скель. Зокрема вони запобігають нещасним випадкам у горах. Майстерно спроєктовані сходи витримують будь-який вплив атмосферних явищ.

«Сходи шерпів, або кам’яні сходи — один із небагатьох інструментів, що полегшує пізнання навколишнього світу в Норвегії. У районах із великою кількістю відвідувачів вони є правильним рішенням. Багатьом туристам кам’яні сходи дарують можливість пізнати природу», — пояснює представник Норвезької асоціації походів Торгейр Нергаард Берг.

Ідея кам’яних сходів належить засновнику компанії «Stibyggjaren» та фермеру Гейру Ветті. Саме ця компанія наймає шерпів для будівництва сходів. Щороку вона залучає до роботи 120 шерпів. Бізнес компанії розвивається, попри епідемічну ситуацію у світі. Цього літа у Норвегії над проєктами працювали 39 шерпів. Запити щодо них надходили і зі Швеції та Фарерських островів.

«Кожна гора й стежка відрізняються одна від одної. Під час роботи над кожною виникають певні труднощі. Але шерпи — суперлюди. Вони звикли працювати на великій висоті та роблять величезний вклад у розвиток гірського туризму Норвегії», — каже Ветті.

Шерпи також люблять свою роботу.

«Будівництво сходів у горах менш ризиковане і принесе більше користи людям у країні, що вже стала нашим другим домом. Це хороша карма», — розповідає Нурі Шерпа.

Шерпи спрямовують власні заробітки на будівництво шкіл та лікарень, а також на покращення соціального забезпечення. Такі ж сходи вони будують, щоб налагодити сполучення між селищами у своїх гірських районах.

Довідка

Прейкестолен — один із найпопулярніших пішохідних маршрутів. 2019 року вершину скелі відвідала 331 тисяча туристів. Торік, попри закриття кордонів для іноземців через пандемію, на скелю піднялися 183 тисячі відвідувачів. За даними туристичних агентств Норвегії, ця цифра може зрости до 600 тисяч всього за декілька років.

Коментарі