Новини

Уперше в Чернівцях: у Центрі Миколайчука стартував кінофестиваль «Дні Вишеградського кіно»

Його ціль — ознайомлення українських глядачів із життям мешканців «Вишеградської четвірки».

Учора, 18 листопада, у Чернівцях стартував кінофестиваль «Дні Вишеградського кіно». Кінопокази відбуватимуться з 18 по 21 листопада у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука.

До програми фестивалю увійшли дев’ять фільмів. Це найкращі стрічки регіону «Вишеградської четвірки» — об’єднання країн Центральної та Східної Європи. Це Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина. Союз заснували 30 років тому, у 1991-му.

Чотири фільми «Вишеградської четвірки» висували на «Оскар». Це «POST MORTEM» режисера Петере Бергендя, «Не лишай слідів» Яна Матушинського, «Доповідь про Аушвіц» Петера Беб’яка та «Підготовка до спільного життя на невизначений період» Лілі Горват.

Усі стрічки кінофестивалю показують в оригіналі з українськими субтитрами. Проєкт фінансували керівники урядів цих країн. Об’єднання продовжує займатися співпрацею в різних галузях із європейськими країнами, а також заснувало Вишеградський фонд, що підтримує кінофестиваль.

Цьогоріч захід проводять у Києві та вперше в Чернівцях.

«За підтримки фонду кінофестиваль «Молодість» уже втретє організовує «Дні Вишеградського кіно» в Києві, але вперше ми влаштовуємо цю подію в Чернівцях у співпраці з Центром Миколайчука та Буковинською кінокомісією», — розповідає програмер фестивалю «Молодість» Богдан Жук.

Також він зазначив, що в Україні не дуже поширені кінематографи цих країн. Тому ціль кінофестивалю — представити стрічки Вишеградської четвірки та ширше ознайомити українських глядачів із життям мешканців сусідніх держав.

«Це другий кінофестиваль у нашому Центрі. До цієї події ми прискіпливо готуємося і з технічного, і з організаційного, і з мистецького боків. Насправді за кожним таким заходом стоїть людина чи команда, а також багато внутрішньої роботи», — розповів директор Культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука Іван Бутняк.

Про те, як кінофестиваль потрапив у Чернівці, розповів голова ради Буковинської кінокомісії Владислав Севрюков.

«Чернівцям не соромно приймати такі фестивалі, ми маємо Культурно-мистецький центр, що і технічно, і фізично, й естетично готовий приймати європейське кіно та гостей. Ми сподівалися, що будуть і режисери фільмів, а сам фестиваль планували проводити ширше, ніж кінопоказ», — каже Севрюков.

Також він додав, що фестиваль хочуть проводити щороку.

За словами програмного директора Ігоря Шестопалова, фільми замовляли від кінокомісій — Польського інституту, Словацького інституту кіно, Чеського кінофонду та Угорського національного кінофонду. Це організації, що допомагають і надають фільми, оскільки зацікавлені у їхньому широкому світовому прокаті.

В основі кінофестивалю «Дні Вишеградського кіно» — ідея просування сталого регіонального співробітництва в Центральній Європі.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі