Новини

Спростить життя: у Британії схвалили нову терапію від ВІЛ. Замість щоденних ліків — ін’єкції 6 разів на рік

ВІЛ досі невиліковний, але завдяки сучасному лікуванню люди з ним можуть жити повноцінним життям.

Фото: steven-cornfield/unsplash

Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) схвалила нове ін’єкційне лікування вірусу імунодефіциту людини. Воно значно спростить життя для ВІЛ-позитивних людей. Про це повідомляє Mirror.

Нове лікування вірусу передбачає замість прийняття щодня антиретровірусних таблеток, введення двох ін’єкцій кожні два місяці (6 разів на рік).

Національний інститут охорони здоров’я (NICE) заявив, що препарат каботегравір будуть пропонувати ВІЛ-позитивним людям, що мають низьку кількість вірусу в організмі. 

В інституті пояснюють, що хоча ВІЛ досі невиліковний, завдяки сучасному лікуванню люди з ним можуть жити повноцінним життям. При цьому терапія з таблетками буває складною для багатьох, зокрема, через токсичність деяких препаратів.

«Для деяких людей щоденний прийом кількох таблеток може бути складним через побічні ефекти, токсичність та інші психосоціальні проблеми, такі як стигма або зміна способу життя. Тому ми раді, що можемо порекомендувати каботегравір з рилпівірином як цінний варіант лікування для людей, які вже дотримувалися лікування щоденними таблетками, але хотіли б перейти на ін’єкційний режим з рідшими прийомами», — розповів заступник генерального директора NICE Мейндерт Бойсен.

Згідно з результатами клінічних випробувань, нові ін’єкційні препарати так само ефективні в підтримці низького вірусного навантаження, як і пероральні антиретровірусні препарати.

Вам може бути цікаво: «Хотіла зрозуміти, чи маю право на життя»: Історія чернівчанки, яка живе з ВІЛ та захищає права жінок

Зазначимо, що антиретровірусні препарати, що приймають люди з ВІЛ, утримують кількість вірусних частинок у крові людини настільки малою, що ті не виявляються і не передаються іншим людям. Однак нова ін’єкційна терапія здатна скоротити кількість днів лікування з 365 до 6 на рік, та спростити таким людям життя.

 

Коментарі