Офтоп

19 листопада — Міжнародний день чоловіків: його значення та чому він важливий для гендерної рівности

Цьогорічною темою дня є «кращі відносини між чоловіками та жінками».

Фото: matheus-ferrero, unsplash.сom

Оригінальний матеріал Newsweek.

Сьогодні, 19 листопада, відзначають Міжнародний день чоловіків – глобальне свято, яке спрямоване на вшанування чоловіків та їхнього досвіду. Розглянемо детально, що таке Міжнародний день чоловіків і як його святкують.
Щорічне свято відзначає «позитивну цінність, яку чоловіки несуть у світ, їхні сім’ї та спільноти», і має на меті підвищити обізнаність про добробут чоловіків.
Цьогорічною темою дня є «кращі відносини між чоловіками та жінками», оскільки однією з цілей цього дня є «покращення відносин між обома статями та сприяння гендерній рівності».
Засновники Міжнародного чоловічого дня на своєму вебсайті наводять шість цілей цього свята:
— пропагувати позитивні чоловічі зразки для наслідування: не лише кінозірок та спортсменів, а й  звичайних чоловіків, що живуть гідним, чесним життям;
— відзначати позитивний внесок чоловіків у суспільство, громаду, сім’ю, шлюб, турботу про дітей та довкілля;
— зосередитися на чоловічому здоров’ї та добробуті: визначати соціальні, емоційні, фізичні та духовні аспекти;
— висвітлювати упередження до чоловіків, зокрема у сферах соціальних послуг, шкідливі соціальні установки та очікування, а також озвучувати права;
— сприяти гендерній рівності;
— створити безпечніший, кращий світ, де люди можуть розвиватися та повністю розкривати свій потенціал.

Як заснували Міжнародний день чоловіків?
День заснував 19 листопада 1999 року доктор Джером Тілуксінгх, викладач історії Вест-Індського університету в Тринідаді і Табаго.
Заклики до створення Міжнародного чоловічого дня звучали ще принаймні з 1960-х років, коли «The New York Times» писала в лютому 1969 року:

«Багато чоловіків приховано агітували, аби зробити 23 лютого Міжнародним чоловічим днем, еквівалентом 8 Березня, який є Міжнародним жіночим днем».

Глобальні заклики до його створення тривали, але різні спроби його запуску не отримали великого відгуку. У наступні десятиліття в окремих країнах були зроблені спроби відзначити Міжнародний день чоловіків, наприклад, у США, Канаді, Франції, Колумбії, Росії, Китаї. Але ці ініціативи зазнали недостатнього розголосу і в результаті були припинені.
Цей день набув міжнародної популярности лише після того, як його урочисто відкрив Тілуксінг у 1999 році, отримавши величезну підтримку в Карибському регіоні.
Зараз цей день незалежно відзначають у декількох країнах, зокрема в США, Канаді, Великобританії, Сінгапурі, Австралії, Індії, Південній Африці, Гаїті, Ямайці, Угорщині, Мальті, Гані та Молдові, а інтерес до свята щорічно зростає.

Додамо, що до цього дня міжнародна правозахисна організація Amnesty International презентувала в Україні онлайн-магазин «Все не для дому», де у вигляді товарів представлені предмети, що символізують стереотипи щодо чоловіків.
Користувачам пропонують нарешті позбутися них. На сайті магазину можна обрати один із предметів та прочитати більше про різні види домашнього насильства.

 

Коментарі