Новини

Науковці розповіли, скільки частинок мікропластику щодня вдихає людина

Людина щодня вдихає близько 24 тисячі частинок мікропластику.

Фото geographical.co.uk

Житлові будинки наповнені тисячами крихітних небезпечних для здоров’я пластикових волокон. Такі висновки дослідження науковців з британського університету Галла. Згідно із дослідженням, усередньому людина щодня вдихає 24 тисячі частинок мікропластику.

Про це пише 24 Канал з посиланням на Daily Mail.

Зазначають, дослідники виміряли рівень мікропластику у 20 британських вітальнях, знайшовши в середньому 1 414 окремих частинок на квадратний метр на день

«Для дослідження використали вітальню з площею близько 17 квадратних метрів. З’ясувалося, що лише в цьому просторі може міститися понад 24 тисячі частинок мікропластику протягом 24 годин», — йдеться у повідомленні.

У ще одному дослідженні перевірили 20 будинків у Халлі та Хамбері. Там виявили мікропластик у кожній вітальні.

Крім того, дослідники щомісяця від липня до грудня 2019 року ставили склянку у вітальні будинків на тиждень. Майже чверть частинок, що плавають у склянках, були мікропластиком. Зокрема з ними 90% були виготовлені з ПЕТ – гнучкого пластику, який використовується в пляшках для пиття та контейнерах із засобами для чищення.

Решта містила пластикові плівки, які могли бути отримані з сумок-переносок і нейлону, який також використовується в текстилі.

Дослідники зауважують, що мікропластик все частіше зустрічається в життєво важливих органах людини – у мозку, матці чи легенях. Наразі не доведено, чи мікропластик потенційно може викликати або погіршити респіраторні захворювання.

 

Коментарі