Новини

Екологічні та енергоефективні: як українці займаються експортом солом’яних будинків

Вони дають можливість економити на опаленні до 80%.

Фото: Дмитро Ларін

Українська компанія «Life House Building» створює солом’яні будинки, які експортує в ЄС. Про це повідомляє «Економічна правда».

Вони повністю екологічні та енергоефективні. Зокрема дають можливість економити на опаленні до 80%. Наразі компанія зводить 16 будинків із соломи на рік та продає їх по 650 доларів за квадратний метр.

У чому перевага солом’яних будинків?

По-перше, вони набагато енергоефективніші за бетон, цеглу чи газоблок. Тож житло може зберігати тепло взимку та прохолоду влітку, а господарі — економити на опаленні та охолодженні, що дозволяє впродовж десяти років повернути інвестиції, а за 20 — повністю окупити будинок.

По-друге, краща тепло- та звукоізоляція. У звичайних будинках теплоізоляція завтовшки 10-15 сантиметрів, а в солом’яному — 40.

По-третє, висока вогнестійкість. Панелі з соломи щодо вогнестійкости перевершують безліч сучасних утеплювачів. Оскільки в багатьох із них панель покрита глиняною штукатуркою, то всередині — мінімальна кількість повітря. Таким чином відбувається самозгасання.

І, по-четверте, екологічність. Полімерні матеріали виділяють у повітря шкідливі речовини. Солома ж під час згоряння не чинить шкоди довкіллю.

Єдиний недолік такого житла — недовговічність.

Фото: Дмитро Ларін

Історія компанії

Український айтівець із Дніпра Артем Рижков у 2010-му вирішив продати квартиру та збудувати дім із солом’яних тюків, а також деревини та глини. Разом зі своїм колегою Максимом Андріяновим він влаштував на цьому бізнес.

Спочатку їхня компанія «Life House Building» переїхала до Львова, а потім, два роки тому, — до Києва.

«Ми починали з 5 тисяч доларів, гаража і прес-станка, зібраного “на колінах”. Зараз орендуємо приміщення площею 1 200 квадратних метрів», — розповідає комерційний директор компанії Сергій Поліщук.

Солом’яні панелі виробляють у приміщенні колишнього овочесховища, що під Києвом. Їх наповнюють житньою соломою, яку купують у фермерів у галузі органічного виробництва. На підприємстві, у столярній частині, з дерев’яних брусів формують каркаси для панелей, що мають бути правильної форми.

Таку будівлю «збирають» на місці. Для цього скручують її спеціальними саморізами. Штукатурка контролює рівень вологости та нейтралізує запах соломи всередині приміщення.

Максимальна висота солом’яних будинків — до трьох поверхів. Термін гарантії зведеної будівлі — 5 років, а на солом’яні панелі — 50.

Проєкт екологічного Будинку LHB-117 у Київській області, село Горбовичі.
Фото: LIFE HOUSE BUILDING

Перший досвід на європейському ринку

Щорічно компанія зводить близько 16 таких будинків. А оскільки попит зростає, у команді планують розширення. Мовиться насамперед про оренду більшого приміщення та виходу на ринок ЄС.

«Life House Building» уже продавала солом’яні будинки за кордон. Уперше — шість років тому в Литві, а востаннє — у Словаччині. Зараз компанія активно співпрацює з партнерами в Німеччині, Польщі та Чехії. У ЄС «екодім» оцінюють у понад 200 тисяч євро.

Коментарі