Новини

Спецтехніка та безпілотники: Україна посилює позиції на кордоні з Білоруссю

На території посилюють засоби стримування потоку мігрантів.

Державна прикордонна служба

Українські прикордонники посилюють захист на кордоні з Білоруссю та готові до можливих провокацій. Про це в коментарі РБК-Україна повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін.

«Ситуацію на кордоні повністю контролюють. Сусіди повинні усвідомлювати, що українські кордони підготовлені до подібних провокацій. Уже прораховані ймовірні напрямки, якими можуть дістатися до України мігранти», — розповів Єнін.

Також він зазначив, що на території українсько-білоруського кордону посилюють засоби стримування потоку мігрантів.

«Вживають заходи з інженерного облаштування ділянки державного кордону України з Білоруссю. Органи охорони державного кордону України посилять особовим складом, технікою, безпілотниками та службовими собаками», — повідомив представник МВС.

Ситуація у Литві

Парламент Литви вперше в історії країни  вирішив запровадити надзвичайний стан біля кордону. Він почав діяти 10 листопада о 10 годині й триватиме щонайменше місяць.

Нагадаємо, уряд Литви вже запроваджував режим надзвичайної ситуації на початку липня, проте цього виявилося недостатньо.

Чому виникла міграційна криза?

Олександр Лукашенко наприкінці травня заявив, що влада Білорусі не буде стримувати рух мігрантів через свою територію до Литви. Це рішення він ухвалив у відповідь на санкції ЄС. Ситуація загострилася вже з початку липня.

Через наплив нелегальних мігрантів на початку вересня польська влада запровадила надзвичайний стан у прикордонних регіонах. Однак це не зупинило потік мігрантів.

У жовтні польська влада дозволила висилати нелегалів, які незаконно перетинають кордон. Крім цього, у парламенті вирішили побудувати на польсько-білоруському кордоні паркан за півтора мільярда злотих (350 мільйонів доларів).

Проте це не завадило мігрантам двох груп прорвати огорожу в околицях Кринки й Біловежі Підляського воєводства. У підрозділі прикордонної охорони Підляшшя повідомляють, що люди проривалися силою.

«Одна з більших груп намагалася перетнути кордон біля Біловежі. Вони мали різне обладнання та інструменти. Деяким вдалося перетнути кордон, але їх затримали», — розповіла речниця підрозділу Катажина Зданович.

Також вона додала, що цих людей зобов’язали покинути Польщу та відвезли їх назад до кордону.

Коментарі