Новини

Працюватимуть лише вакциновані: скільки освітян у Чернівцях відсторонять від роботи

Представники освіти поки що не отримували роз’яснень щодо механізму відсторонення невакцинованих працівників.

Відсьогодні, 8 листопада, почав діяти Наказ Міністерства охорони здоров’я про звільнення від роботи представників певних професій, які відмовилися від обов’язкового щеплення.
Як у Чернівцях будуть відсторонювати вчителів і чи зможуть вони викладати дистанційно, «Шпальта» запитала у представників міської освіти.

Згідно з оприлюдненими пресслужбою Чернівецької міської ради даними, у нашій громаді 3 061 особа працює в закладах загальної середньої освіти. З них 2 296 – педагоги.

Наразі від роботи відсторонили 38 невакцинованих людей: 10 педагогів і 28 технічних працівників.

У закладах дошкільної освіти працюють 2 352 людини, 1 154 з них – педагоги. Через відсутність сертифікатів про вакцинацію відсторонили 30 людей: 12 педагогів і 18 техпрацівників.

Як зізнається директорка Чернівецького ліцею №1 Наталія Кінащук, освітяни наразі очікують на роз’яснення – у них виникло чимало запитань.

«У нашому закладі немає відсторонених. Проте є люди на лікарняних і ті, хто має протипоказання – чи можуть вони далі продовжувати працювати, ми не знаємо, так само, як і те, чи поширюватиметься постанова на невакцинованих учителів, котрі проводять свої заняття дистанційно», — каже директорка ліцею.

Про те, що освітяни ще не отримали роз’яснень, розповіла «Шпальті» й начальниці міського управління освіти Ірина Ткачук.

Водночас посадовниця припускає, що невакциновані вчителі не зможуть працювати навіть віддалено. За її словами, з тими, хто теоретично міг би викладати дистанційно, доведеться узгоджувати графік іншим учителям і дітям. Адже коли діти вийдуть на очне навчання, з ними хтось повинен бути в авдиторії.

«А хто буде підключати відеоконференцію? Чому взагалі діти повинні займатися через відеоконференцію, якщо вони сидять у класі? Залишається ще багато відкритих запитань. Але водночас і є сумніви, що можливо організувати навчальний процес так, аби відсторонені вчителі могли б проводити уроки онлайн після повернення шкіл до очного навчання», — каже Ірина Ткачук.

За словами посадовниці, у Чернівцях уже 17 закладів загальної та середньої освіти, де вакциновано 100% працівників. Також є дуже багато установ, де щеплені понад 95%. А також є передумови до того, що вакцинується ще значна кількість освітян.

«Ми розуміємо, що така ситуація вперше — світ зіштовхнувся з коронавірусною хворобою. І в Україні вперше реалізують заходи швидкого реагування для захисту педагогів і дітей. І думаю, що це матиме позитивні наслідки. Вже настав момент, коли далі чекати на отримання вакцини немає змоги», — каже Ірина Ткачук.

За її словами, більшість викладачів не проти вакцинації, проте чекають до останнього. І нині вони розуміють, що цей самий момент «до останнього» вже настав, і час вакцинуватися.

Коментарі